Stijging aantal deelauto's Drenthe blijft achter bij landelijk gemiddelde

Greenwheels is een van de aanbieders van deelauto's in Nederland (Rechten: ANP XTRA/LEX VAN LIESHOUT)
Greenwheels is een van de aanbieders van deelauto's in Nederland
Van de ruim 64.000 deelauto's die in Nederland rondrijden, rijden er 530 in Drenthe. Zeeland is de enige Nederlandse provincie met minder deelauto's, namelijk 462.
De overheid stimuleert het gebruik van deelauto's, huurauto's die je via internet of een app voor een paar uur kunt huren. SnappCar, GreenWheels en Car2Go zijn voorbeelden van aanbieders.

Stijgende lijn

Het delen van auto's zorgt voor minder autobezit, minder parkeerplaatsen en kan bijvoorbeeld ook leiden tot een snellere overgang naar schone brandstoffen. Uit cijfers van kennisplatform CROW-KpVV blijkt dat er afgelopen jaar een kwart meer deelauto's bijkwamen in Nederland. In Drenthe steeg het aantal leenauto's met 65, wat neerkomt op 14 procent.
Het kabinet streeft naar 100.000 deelauto's op de weg in 2021, dat zijn er nu dus nog 64.000. In totaal maken er zo'n 730.000 Nederlanders gebruik van een deelauto.

Provincies met grote steden

Noord-Holland is koploper van het provinciale leenautolijstje. Daar rijden er bijna 18.000, Zuid-Holland volgt met 17.000. Inwoners van de gemeente Utrecht hebben de meeste toegang tot de leenwagens, per 100.000 inwoners zijn er ruim 71 voertuigen beschikbaar. Ook in die lijst bungelt Drenthe onderaan. Per 100.000 inwoners zijn er in Drenthe 11 deelauto's, alleen Limburg scoort lager met 9,5.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.