Voorbereiding nieuwe waterfabriek Beilen gestart

Het is een komen en gaan van graafmachines op het bouwterrein van de WMD, de drinkwaterfabriek in Beilen. De graafwerkzaamheden zijn al een tijdje aan de gang, maar deze dagen is de aanleg van één van de meest essentiële onderdelen van de watervoorziening: de hoofdleiding zelf.

Nieuwe bronnen

"We maken nu eerst een boring voor de leiding", legt projectleider Joop Suelmann uit. De leiding gaat metersdiep onder het spoor door, om vervolgens met vertakkingen het drinkwater in de toekomst te verspreiden.
Maar om 3,7 miljard liter water naar boven te halen, boort het bedrijf ook drie nieuwe bronnen aan. "Op die manier ontlast je de bestaande bronnen", legt geoloog Joop Mentink uit. "Anders is er bijvoorbeeld risico op verzakking als er te lang uit dezelfde bron wordt geput.

Rivier de Eridanos

Maar zo'n nieuwe boring op 70 meter diepte levert ook interessante inzichten op over het gebied van miljoenen jaren geleden. "Aan het grind kunnen we zien dat hier vroeger de rivier Eridanos doorheen meanderde", legt Mentink uit. "Omdat dat grind vrij grof is, is het water ook makkelijker te winnen omdat het beter doorlaatbaar is."
Mentink voegt eraan toe dat die bodemeigenschap er ook voor zorgt dat Drenthe rijk is aan het 'blauwe goud'. "We hebben het beste drinkwater van het land", besluit hij trots.
Naar verwachting zijn alle werkzaamheden voor de nieuwe fabriek in 2023 afgerond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.