College Aa en Hunze wil alleen dagbesteding op 't Ruige Veld

Op 't Ruige Veld zit nu ondermeer Altijd Zorg met wonen voor zorgbehoeftigen (Rechten: Green.DNA)
Op 't Ruige Veld zit nu ondermeer Altijd Zorg met wonen voor zorgbehoeftigen
Alleen nog dagbesteding als zorgverlening, en geen 24-uursverblijf meer in de gebouwen op 't Ruige Veld. Verder moet het natuurterrein een openbaar wandelgebied blijven. Die toekomstvisie wil het college van Aa en Hunze het liefst voor het gebied aan de Asserstraat in Rolde.
Het college van B en W wil dat het wonen daar definitief verdwijnt, zoals dat nu al anderhalf jaar gebeurt bij Altijd Zorg en waar ophef over is.

Rust op locatie

Wethouder Henk Heijerman is er helder over. "Het is een mooie zorglocatie voor dagbesteding. Dat blijft in ons voorkeursscenario mogelijk, maar verblijven is niet meer toegestaan. Dat brengt rust op de locatie. Verder moet iedereen er kunnen blijven wandelen, het moet dus openbaar toegankelijk blijven", aldus wethouder Henk Heijerman. Zo is 't Ruige Veld als bosgebied, met ook heide en jeneverbesstruiken, een gewilde wandellocatie, waar ook veel Roldenaren de hond uitlaten.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Inwoners op pad in 't Ruige Veld om mee te denken over de toekomst (Rechten: RTV Drenthe / Edwin van Stenis)
Inwoners op pad in 't Ruige Veld om mee te denken over de toekomst

Geen landgoed of huizen

Ideeën voor een beter onderhouden landgoed, of een zogenaamd 'duurzaam warenhuis' met werkateliers en verkoop van eigengemaakte producten, of de bouw van tien woningen, dat alles ziet het college niet zitten. Vooral ook, zo zegt Heijerman, omdat omwonenden niet op meer reuring in het gebied zitten te wachten.
Het gaat nog om een conceptvisie. Die is gemaakt op basis van input van omwonenden en andere betrokkenen. Er is een inspraaktraject van zes weken. Daarna wordt een nieuw bestemmingsplan voor 't Ruige Veld vastgesteld.

Strijd over wonen met zorg

Het totale gebied is 20 hectare groot, met grotendeels natuur. Voorop het terrein staat 6000 vierkante meter aan zorggebouwen. Het heeft al jarenlang een 'maatschappelijke functie', met zorginstellingen als hoofdgebruiker. Zo zit sinds vorig jaar Stichting Altijd Zorg er, en sinds enkele maanden Phusis. Beide zorgverleners laten er tientallen cliënten onder begeleiding wonen. Ze vangen onder meer slachtoffers op van seksueel misbruik en bieden hulp aan ex-verslaafden en ex-gedetineerden.
Verder zit Van Boeijen in één van de gebouwen met dagbesteding. Dat laatste vindt het college prima, maar van het wonen willen ze af. Over wonen met 24-uurszorg is afgelopen jaar veel gedoe geweest, met juridische procedures over en weer tussen gemeente en Stichting Altijd Zorg.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Met zo'n twintig cliënten zit Altijd Zorg op deze locatie op 't Ruige Veld (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Met zo'n twintig cliënten zit Altijd Zorg op deze locatie op 't Ruige Veld

Duidelijke spelregels

Die slepende strijd met Altijd Zorg heeft de gemeente zover gebracht, om voor eens en altijd duidelijkheid te geven over de wenselijke functie van het gebied. De bestemming 'maatschappelijk met medische en sociale doeleinden', vindt de gemeente 'te ruim'. Ze wil meer duidelijkheid over de spelregels en wat er wel en niet mag. Vandaar dat er nu een herziening komt.
Ondertussen wisselde het terrein in augustus van eigenaar. Green.DNA kocht het een paar jaar geleden om er een zorglandgoed van te maken, gericht op preventie, zorg en nazorg. Maar Green.DNA heeft het uiteindelijk weer doorverkocht.

Voor een miljoen verbouwd

De nieuwe eigenaar, de Haagse vastgoedondernemer Erdogan Gul, heeft gebouwen voor één miljoen euro verbouwd en opgeknapt. Met de zorginstellingen lopen langdurige huurcontracten. Die gaan uit van tien jaar huur, met een mogelijke verlenging met nog eens tien jaar. Op dit moment zijn er 80 woon-zorgplaatsen vergund.
De eigenaar reageert negatief op het scenario met alleen dagbesteding. Hij ziet meer heil in landgoedbeheer, de bouw van tien woningen en een Duurzaam Warenhuis met kleine werkateliers en winkeltjes in gebruikte of zelfgemaakte producten. Dat zou dan in combinatie met dagbesteding kunnen en een conferentieoord. Maar het college kiest daar voorlopig niet voor.

Verpauperde bouwlocatie vakantiewoningen

Deze zomer nam de gemeente belangstellenden mee op wandeltocht door het gebied. Ze mochten meedenken over de toekomst van 't Ruige Veld. Toen is er ook nadrukkelijk gesproken over het vroegere campingterrein Zonneheuvel, dat pal aan 't Ruige Veld grenst. Daar mochten ooit 109 vakantiehuisjes komen. Maar het gebied ligt er al jaren zwaar verwaarloosd bij.
Vastgoedbedrijf Aprisco, van de Asser ondernemer Bert Ziengs, begon er jaren geleden met de bouw van luxueuze bungalows, maar permanent wonen bleek niet toegestaan op die plek. De oorspronkelijke bestemming voor 109 recreatiehuisjes zit er nog altijd op. Maar niemand ziet dat zitten. Vooral omwonenden niet, maar ook de deelnemers aan het toekomstvisietraject 't Ruige Veld niet.

Liever 20 reguliere woningen

Hiervoor moet veel bos wijken, ze zijn bang voor verkeersoverlast, en men ziet het niet zitten dat er steeds wisselende buren komen. Veel deelnemers zien op die locatie liever zo'n twintig reguliere woningen, als daar maar wel het hele landschap beter van wordt.
Maar volgens wethouder Heijerman heeft het nieuwe toekomstplan voor 't Ruige Veld 'geen invloed' op het traject Zonneheuvel. Het college schrapt die vakantiehuisjes verder ook niet uit de stedenbouwkundige opties.
"Het klopt dat die 109 vakantiewoningen in onze stedenbouwkundige conceptvisie staan. Maar officieel ligt het buiten 't Ruige Veld. En daarmee dus buiten het bestemmingsplangebied. Die 109 recreatiehuizen, daar gaan wij niet aan tornen. D'r zijn ooit wat funderingen gelegd, maar toen is het stilgelegd, en daarna nooit weer opgepakt. Wanneer Aprisco dat wel doet, daar is het wachten op."
Aprisco heeft al wel bij de gemeente toestemming gevraagd om vaste villa's te bouwen, maar heeft die tot nu toe niet gekregen.

Inspraakprocedure

Wat definitief de toekomstvisie voor 't Ruige Veld wordt, is volgens Heijerman 'even afwachten'. Het staat ook nog niet vast of het college definitief bij zijn voorkeur blijft. "Het concept komt vanaf morgen ter inzage. En we horen graag wat omwonenden en betrokkenen van de plannen vinden. Daarna trekken wij ons plan, en gaan we naar de raad."
Tot 23 december kan er gereageerd worden op het conceptplan. Daarna komt het college met een definitieve visie naar de gemeenteraad. Voor 't Ruige Veld kan het dus nog maanden duren, voordat er een nieuw bestemmingsplan is
Op 25 november geeft de gemeente Aa en Hunze met HKB Stedenbouwkundigen een digitale toelichting op de conceptvisie.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.