Spier krijgt geluidsscherm van 750.000 euro

(Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema)
(Rechten: RTV Drenthe / Petra Wijnsema)
"Met dit voorstel durf ik wel naar de gemeenteraad", zegt wethouder Jan Schipper trots. Samen met Dorpsbelangen in Spier heeft de gemeente een plan gemaakt voor een nieuw geluidsscherm.
Het nieuwe scherm krijgt het ontwerp van een zogenaamde green wall, met aan beide kanten beplanting. Dat ontwerp was een nadrukkelijke wens van Dorpsbelangen Spier, dat de afgelopen maanden nauw betrokken was bij het maken van de plannen.

Wethouderswissel

"We zijn blij dat de gesprekken met de gemeente nu wel goed lopen", vertelt Jan van der Heide van Dorpsbelangen. Het dorp is al een lange tijd in gesprek met de gemeente, maar die gesprekken liepen vaak stroef. Vanaf het moment dat het oude scherm in december 2018 instortte, hamerde het dorp op een oplossing. Die kwam er niet en dat wekte wrevel. Na de wethouderswissel, waarbij Anique Snijders plaatsmaakte voor Jan Schipper, kwam er schot in de zaak.
Van der Heide hoopt dat het scherm voor de zomervakantie volgend jaar klaar is. "Ik ben opgelucht dat er nu een concreet voorstel ligt."

Reservepot

Het college trekt een miljoen euro uit voor het scherm. Dat bedrag bestaat uit twee delen. "Het scherm zelf kost 750.000 euro", legt wethouder Schipper uit. "Maar de rest van het bedrag hebben we nodig voor de afbetaling van de oude constructie."
Dat geld komt uit de reservepot, maar de gemeente hoopt dat in de toekomst te compenseren met een schadevergoeding. De gemeente hoopt de schade van het ingestorte scherm te verhalen op de aannemer. Al wil Schipper daar nog niet over uitweiden. "We zijn met die aannemer in gesprek en hebben daar goede hoop op", besluit hij.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.