Onmisbare regionale media moeten meer steun krijgen

Het gebouw van RTV Drenthe in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
Het gebouw van RTV Drenthe in Assen
RTV Drenthe en andere regionale omroepen moeten meer geld krijgen. Daarvoor pleiten de Raad van Openbaar Bestuur en de Raad van Cultuur. Met name in dunbevolkte gebieden zijn er te weinig journalisten en kwalitatieve media.
Daarnaast is de financiële situatie van media in deze gebieden penibel en schiet hun bereik tekort, is de mening van de raden.
"Regionale omroepen krijgen te weinig geld om hun werk goed te kunnen doen. Een verdrievoudiging van deze financiering zou daarvoor een oplossing zijn."

'Onmisbaar'

Regionale media moeten bovendien meer samenwerken en er zou een landelijk dekkend fonds moeten komen voor lokale journalistieke projecten. Duidelijker afspraken tussen regionale media en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verbeteren tevens de controle op het voldoen aan verwachtingen.
"Lokale en regionale media zijn onmisbaar, houden lokale bestuurders scherp en zetten belangrijke kwesties op de politieke agenda", verklaren de raden, "Alleen door maatregelen zullen lokale media weer in staat zijn hun essentiële functies voor de democratie en samenleving uit te oefenen."

Reclame

Lokale media zijn vaak volledig afhankelijk van inkomsten uit reclame. Deze lopen al jaren terug en de coronacrisis helpt daarin ook niet mee. Minister Arie Slob (Media) trok daarom eenmalig 11 miljoen euro uit om huis-aan-huisbladen en lokale publieke omroepen te helpen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.