Hommeles in de Citadel: 'Belangenverstrengeling en intimidatie'

Bewoners van wooncomplex Citadel in Assen voelen zich geïntimideerd door medewerkers van MVGM Vastgoedmanagement BV. MVGM heeft binnen het complex meerdere petten op. Zo is MVGM beheerder en bestuurder van diverse Verenigingen van Eigenaars (VvE) en van de Bewonersvereniging Citadel.
Ook is MVGM woningbeheerder en -verhuurder in opdracht van vastgoedeigenaar BPL Pensioen. Van de 95 aanwezige woningen verhuurt MVGM 49 namens BPL. De overige 44 woningen zijn in particulier bezit.

'Belangenverstrengeling'

Die meerdere petten worden door bewoners ook gezien als een mogelijkheid tot belangenverstrengeling. Dat blijkt uit verschillende brieven tussen bewoners van de Citadel en MVGM, in handen van RTV Drenthe. Na eerdere berichtgeving in oktober over de defecte lift, bleken bewoners meer klachten te hebben over de beheerder.
artikel gaat verder onder de video
Een meerderheid van de bewoners is niet tevreden over MVGM. "Wat je nu ziet is dat bewoners zelf actie moeten ondernemen als er iets mis is. Van een goede beheerder verwacht je dat die meedenkt in oplossingen en proactief oplossingen zoekt", zegt voorzitter Peter Boonstra van de Bewonersvereniging Citadel. Een stemming in de bewonerscommissie om het beheercontract met MVGM op te zeggen, werd door een meerderheid van de bewoners gesteund. Toch viel de stemming in het voordeel van MVGM. De beheerder mag namelijk namens BPL Pensioen met 49 stemmen meestemmen en heeft daardoor standaard een meerderheid.

Lichtplan

Ook heeft MVGM, namens BPL Pensioen, een lichtplan in stemming gebracht voor het hele wooncomplex. Dat lichtplan is aangenomen. Wederom ontstond de meerderheid na het inzetten van alle stemmen door de vastgoedpartij. Volgens MVGM is dat een normale gang van zaken, omdat het een steminstructie mee heeft gekregen van BPL Pensioen. De meerderheid van de particuliere bewoners was tegen het plan. Onder meer vanwege de kosten. Het lichtplan, opgesteld door BPL, kost bijna 190 euro per woningeigenaar.
In complexen waar één partij de meerderheid van de stemmen heeft, wordt meestal gekozen voor een andere vorm van steminstructie: meetstemmen met de meerderheid of het aantal stemmen doormidden delen. In beide gevallen zijn de stemmen van de grote partij niet doorslaggevend.
Het aantal stemmen doormidden delen is iets wat ook eenmalig voor is gekomen in de Citadel. Particuliere woningeigenaren willen, vanwege de mogelijkheid tot belangenverstrengeling, een andere beheerder van de VvE. In de eerste vergadering - op 25 augustus - over het aanstellen van een nieuwe VvE-beheerder stemde MVGM, namens BPL, tegen het aanstellen van een nieuwe beheerder. De stemming in die vergadering: 25 stemmen voor, 54 tegen en 1 neutraal. Van de 54 tegenstemmen kwamen 49 van MVGM zelf.

Vertegenwoordiger loopt weg

Het bestuur van de Bewonersvereniging belegde daarop een extra buitengewone ledenvergadering - op 9 oktober - om nogmaals het overgaan op een andere VvE in stemming te brengen. MVGM kreeg voor deze vergadering een uitnodiging en er was een vertegenwoordiger aanwezig. Na de opening van de vergadering stapte de vertegenwoordiger op met de mededeling dat de vergadering onwettig is. Hij haalde daarbij Artikel 8 van de Grondwet aan. Daarin staat in dat iedereen het recht heeft om samen met anderen een groep te vormen, maar de groep mag de openbare orde niet in gevaar brengen. Of de vertegenwoordiger van MVGM vreesde voor de openbare orde, wordt niet duidelijk aan de hand van de notulen uit die vergadering.
Bij die vergadering kwam er van BPL Pensioen een steminstructie om de stemmen te verdelen. De stemming viel uit in het nadeel van MVGM: 20 stemmers willen een andere VvE-beheerder en 7 willen MVGM behouden. Daarop werd besloten om het contract met MVGM VvE op te zeggen en op zoek te gaan naar een nieuwe beheerder van de Verenigingen van Eigenaars. Het contract is overigens wonderlijk genoeg even voor die vergadering door MVGM zelf opgezegd per 1 januari 2021.
Daarmee is de kous alleen niet af. MVGM heeft namelijk voor 24 november een digitale vergadering belegd om te stemmen over een nieuw beheercontract voor MVGM. Volgens MVGM is de stemming van 9 oktober niet rechtsgeldig. Met het weglopen van de vertegenwoordiger van BPL waren er niet genoeg stemgerechtigden aanwezig om een rechtmatige stemming uit te brengen. Een deel van de bewoners wil niet deelnemen aan de nieuwe vergadering, omdat ze vrezen dat MVGM opnieuw het beheercontract krijgt.

Rechtszaak

Tijdens de vergadering van 25 augustus 2019 is Peter Boonstra gekozen als nieuw bestuurslid namens de bewoners, maar MVGM wil van hem af. Hij is diegene geweest die de nieuwe vergadering heeft belegd waarin besloten is om op het contract met MVGM VvE op te zeggen. De vastgoedpartij voert aan dat hij een onrechtmatige stemming heeft uitgebracht en daarom uit zijn functie kan worden gezet.
Boonstra heeft ook MVGM als bestuurslid geroyeerd. De partij vindt dat dat niet kan en drukt de vergadering door. Boonstra heeft op datzelfde moment ook een vergadering gepland. "Eigenlijk is dat dezelfde vergadering, alleen dan fysiek in plaats van digitaal met een optie om ook via een beeldverbinding aanwezig te zijn als iemand dat wil. Mogelijk kan dat die dag wel weer, ondanks het coronavirus", zegt Boonstra. MVGM ziet dat als een nieuwe vergadering, noemt die vergadering onrechtmatig en wil dat Boonstra uit zijn functie wordt gezet. Bewoners willen dat hij aanblijft en blijven wijzen op de manier waarop MVGM zichzelf binnen complex in stand houdt.
Als reactie stuurt MVGM aan op een rechtszaak, hetgeen door bewoners gezien wordt als intimiderend. In de brief aan Boonstra staat dat de gerechtelijke procedure Stichting BPL Pensioen waarschijnlijk ongeveer 20.000 euro zal gaan kosten. Volgens de brief zal BPL Pensioen haar schade gaan verhalen op Boonstra.
MVGM wil dat zoveel mogelijk leden van Bewonersvereniging Citadel meedoen aan de vergadering van 24 november onder het mom van 'de rust terug laten keren'. Wel wordt van de leden verwacht om de standpunten van Stichting BPL Pensioen te steunen.

Intimidatie

Naast de rechtszaak zijn ook bewoners persoonlijk benaderd door personeelsleden van MVGM. Na eerdere berichtgeving van RTV Drenthe over een defecte lift is een bewoner benaderd dat er beter niet meer met de pers gesproken kan worden, omdat ze het liever intern oplossen.
In een schriftelijke reactie op de beschuldigingen laat MVGM weten het spijtig te vinden dat bewoners zich geïntimideerd voelen door medewerkers van MVGM. "Soms is er een brief waar de ene lezer een compliment over geeft en waarbij de andere lezer het bericht als intimiderend of bedreigend ervaart. Het is nooit de intentie van MVGM of haar medewerkers om bewoners of leden te bedreigen of intimideren." MVGM heeft een eigen procedure opgesteld waar bewoners zich kunnen melden als ze zich onheus bejegend voelen door een medewerker.

'Geen belangenverstrengeling'

MVGM bevestigt dat het bedrijf meerdere rollen vervult binnen de Citadel, namelijk die van beheerder en bestuurder van VvE's en de bewonersvereniging. Maar volgens de beheerder is dat niet zo'n vreemde constructie. "De werkzaamheden zijn verdeeld over verschillende samenwerkingsovereenkomsten met verschillende MVGM teams die los van elkaar opereren maar wel contact met elkaar zoeken wanneer dit wenselijk is. Het invullen van meerdere rollen voor één gebouw is zeer gangbaar voor vastgoeddienstverleners en er is in die zin geen sprake van belangenverstrengeling", schrijft MVGM.
Het bedrijf zegt zelf geen stem te hebben in de vergaderingen en enkel als volmacht te stemmen namens pensioenfonds BPL, aangezien dat fonds niet zelf bij de vergaderingen aanwezig is. MVGM: "Bij het geven van een volmacht kan een steminstructie gegeven worden. Degene die de volmacht krijgt wordt geacht om de steminstructie op te volgen."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.