Homoseksuelen kunnen straks ook bloedplasma afstaan

Bloedbank Sanquin gaat ervoor zorgen dat homoseksuelen straks ook bloedplasma kunnen doneren. Dat mag volgens de huidige regels nog niet.

Over zo'n twee tot drie maanden kunnen mannen die vallen op hetzelfde geslacht bloedplasma afstaan, zo is de verwachting. Sanquin heeft locaties in Assen, Hoogeveen, Meppel en Emmen.

Dezelfde regels

Voor het afstaan van bloedplasma gelden straks voor homoseksuelen dezelfde regels als voor bloed doneren. Dan mag plasma afgeven worden als het minstens vier maanden geleden is dat ze voor het laatst seks hebben gehad.

"Homoseksuelen mogen nu nog geen bloedplasma doneren, omdat de plasmaverwerkers geen plasma willen van mannen die seksueel contact met elkaar hebben gehad. Bepaalde bloed-overdraagbare infecties komt bij die groep vaker voor", vertelt woordvoerder Marloes Metaal.

Verantwoord

Volgens Sanquin kan het afstaan van bloedplasma op een verantwoorde manier. "Dit kunnen we controleren door de controle op aanwezige virussen. Daarnaast laten we alle donors een vragenlijst invullen over hun gezondheidssituatie van de afgelopen maanden."

"Bovendien kunnen virussen nu veel beter gedeactiveerd worden. De plasmaverwerkers hebben zelf ook gezegd: het kan veiliger", aldus Metaal.

Veel behoefte

Volgens Metaal is er altijd veel behoefte aan bloedplasma. "Heel veel mensen zijn hiervan afhankelijk, alleen al zo'n kwart miljoen Nederlanders. Dat het afstaan van bloedplasma mogelijk is heeft echt te maken met ontwikkelingen in laboratoria en het anders denken op internationaal gebied", zegt Metaal.

Meer over dit onderwerp:
Assen Emmen Hoogeveen Meppel Sanquin Bloedbank
Deel dit artikel: