Stelling: Los mijn lichaam maar op in vloeistof na mijn dood

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene in een verwarmde vloeistof te laten oplossen. Dit is een alternatief voor begraven of cremeren.

De Gezondheidsraad liet in mei al weten onder voorwaarden akkoord te kunnen gaan met het oplossen van lichamen in vloeistof, oftewel alkalische hydrolyse. Het wordt ook wel resomeren genoemd.

Restvloeistof voor familie

In een paar landen is alkalische hydrolyse al mogelijk. In Nederland is alleen begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap mogelijk. Resomeren wordt hier wel toegepast bij de verwerking van dode dieren.

De uitvaartbranche is positief over resomeren. Na de alkalische hydrolyse blijven botten en een restvloeistof over. De botten kunnen net als na een crematie in een urn worden gedaan. Voor de restvloeistof wordt gedacht aan bijvoorbeeld een deel meegeven aan de nabestaanden, bemesting van akkers of vervaardiging van biogas.

Stelling

Lijkt het jou een goed idee om je lichaam te laten resomeren? Of ga je liever voor een klassieke manier van lijkbezorging?

Meer over dit onderwerp:
stelling resomeren
Deel dit artikel: