Ruim 1,5 jaar cel en opname geëist voor overval op tankstation

Een man overviel het tankstation op 4 november vorig jaar (Rechten: De Vries Media)
Een man overviel het tankstation op 4 november vorig jaar
Het Openbaar Ministerie eiste 18,5 maand cel, waarvan 12 voorwaardelijk, tegen een 25-jarige man uit Schoonoord die in november een tankstation in zijn woonplaats overviel. Ook moet hij zich een jaar lang verplicht laten behandelen in een psychiatrische kliniek, vindt de officier van justitie.
De man verscheen een maand geleden voor de rechtbank in Assen, en vertelde toen dat de overval die hij op 4 november vorig jaar pleegde een schreeuw om hulp was. Hij was naar eigen zeggen helemaal doorgedraaid doordat hij veel speed gebruikt en amper sliep.
De Schoonoorder bedreigde een medewerkster van het tankstation. "Je mag op de noodknop drukken, maar ik heb wapens", riep hij volgens het slachtoffer. Ook eiste hij geld. Met zo'n 200 euro uit de kassa vluchtte hij weg. De politie kon hem later thuis aanhouden.

Naar een kliniek

Het Openbaar Ministerie kwam tijdens de vorige zitting nog niet met een strafeis, omdat toen niet duidelijk was naar welke kliniek de man zou kunnen na zijn celstraf. Deskundigen hebben geadviseerd dat hij behandeld moet worden, omdat de kans dat het weer misgaat met hem anders groot is.
Inmiddels is bekend dat de Schoonoorder op 2 december in ieder geval tijdelijk kan worden opgenomen in kliniek Veldzicht in Balkbrug. Mogelijk moet hij daarna voor zijn behandeling worden overgeplaatst naar een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK).

'Domme overvaller'

Omdat de overvaller begin volgende maand al kan worden opgenomen eiste de officier van justitie vandaag het grootste deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk. In totaal heeft de man tot en met 2 december 196 dagen in voorarrest gezeten. Dat staat gelijk aan het onvoorwaardelijke gedeelte van zijn celstraf, als de rechtbank de eis overneemt.
"Ik vind het heel kwalijk en heel heftig om op deze manier om hulp te schreeuwen. Het is wrang dat die schreeuw om hulp van de verdachte zulke grote gevolgen voor het slachtoffer heeft", aldus de officier. Zij heeft psychische klachten overgehouden aan de overval. De officier wil dat de overvaller een schadevergoeding van bijna 2500 euro aan haar betaalt.
Dat bedrag wil de man volgens zijn advocaat ook betalen, omdat hij zich erg schuldig voelt. Op het politiebureau schreef hij al een excuusbrief naar de medewerkster van het tankstation, ondertekend met 'Groetjes van die domme overvaller'.
Volgende week doet de rechtbank uitspraak.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl