54 organisaties willen voorlopig subsidiestop windmolens op land

De bouw van windmolens in de Veenkoloniën (Rechten: ANP/Sem van der Wal)
De bouw van windmolens in de Veenkoloniën
54 organisaties hebben minister Wiebes in een brief verzocht om het subsidieloket voor wind op land per 24 november gesloten te houden.
Uit Drenthe hebben Tegenwind Veenkoloniën, Stichting WindNEE, Stichting Platform Storm, Tegenwind Weijerswold en Stichting de Woudreus het verzoek ondertekend.
Volgens coördinator van het verzoek Kees Pieters van NederWind blijkt uit uitspraken van het Europees Hof "dat verleende en te verlenen vergunningen voor windturbines in Nederland niet mogen worden gebruikt".

België

In Wallonië is de bouw van windturbines al stil komen te liggen doordat de milieu- en veiligheidsregels niet voldeden aan de eisen van het Europees Hof, zegt Pieters. Onlangs heeft het Hof dit bevestigd voor Vlaanderen met de opmerking dat regionale en nationale overheden daar niet van mogen afwijken. Dat geldt dus ook voor Nederland, is het argument van de 54 organisaties.

Raad van State

Volgens de organisaties heeft de Raad van State tot nu toe deze Europese regelgeving proberen te omzeilen. "Zij kan dit echter niet langer volhouden zonder de schijn van vooringenomenheid te wekken", aldus Pieters. "Vroeg of laat is toepassing van het Europees recht onvermijdelijk."

Veenkoloniën

Platform Storm probeerde in oktober bij de rechter in Assen met dezelfde argumenten de bouw van de windmolens in de Veenkoloniën tegen te houden. De rechtbank kwam toen niet toe aan een inhoudelijke beoordeling, omdat ze het Platform Storm niet ontvankelijk verklaarde.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl