Woningontruimer geeft spullen een tweede leven

Ondernemer Ron Slaats uit Westerbork ontruimt woningen in Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel. Vaak gaat het om woningen waarvan de bewoner verhuisd of overleden is. "Het is heel divers werk. Je komt op veel verschillende plekken en mensen zijn je heel dankbaar wanneer je het allemaal goed afhandelt."
Ook maakt Slaats woningen schoon, nadat mensen zijn overleden. Hierbij gaat het om een specialistische manier van schoonmaken. In deze woningen en ook bij woningenontruimingen komt Ron Slaats kasten, banken of witgoed-apparatuur tegen die er nog prima uitzien en soms zelfs honderden euro's waard zijn.
Zonde, om het allemaal naar de stort te brengen, dacht de ondernemer. En daarom bewaart hij de mooiste goederen en apparaten, zodat ze een twee leven kunnen krijgen. "De spullen weggeven en mensen daar blij mee maken geeft een fijn gevoel", vertelt Ron Slaats.

Een hokje vol

In Beilen heeft Slaats een opslaghok waar hij de meest waardevolle spullen bewaart. Het is een hok van zo'n vijftien vierkante meter. Wanneer je om je heen kijkt lijkt het wel een opslagruimte van een stelletje dat net is gaan samenwonen, en daarom dingen dubbel heeft. Een vaatwasser, een wasmachine, een goed uitziende bank, een tv. Het zijn slechts een paar voorbeelden.
Wekelijks schenkt Slaats deze attributen aan mensen die leven van een minimaal inkomen. Om de spullen bij de juiste mensen te krijgen heeft de ondernemer verschillende acties opgezet.
Zo heeft de ondernemer een website waar studenten zich kunnen inschrijven. "Studenten hebben het niet heel makkelijk in deze periode. Sowieso zitten zij vaak krap bij kas. Dus op deze manier help ik hen graag aan dingen die ze goed kunnen gebruiken", verklaart de ondernemer.

Spullen nog in uitstekende staat

Ron Slaats hoopt dat door deze eerste actie er meer mensen geholpen kunnen worden. Hij is dan ook op zoek naar partners, bijvoorbeeld gemeenten of andere instanties, zodat er nog meer spullen terechtkomen bij de mensen die het nodig hebben.
"Er zijn nog veel spullen die ik weg moet gooien. Bijvoorbeeld vloeren van dertig vierkante meter in uitstekende staat. Maar wanneer ik hier zelf mee bezig ga, heb ik geen tijd meer voor het ontruimen van de huizen. En daarom wil ik graag samenwerking met andere organisaties, zodat er nog meer spullen een tweede leven krijgen. Want zonder die hulp, kan ik beter koerier worden en alles zelf rondbrengen", besluit Slaats.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl