Drenthe mag zelf beslissen over carbidschieten

Het lot van de Drentse carbidliefhebbers ligt bij de burgemeesters (Rechten: Jacob Gunter)
Het lot van de Drentse carbidliefhebbers ligt bij de burgemeesters
Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. Dat heeft voorzitter Hubert Bruls van het veiligheidsberaad maandagavond gezegd.
Vanuit de Rijksoverheid bestond het idee om, in lijn met het landelijke vuurwerkverbod, carbid in heel Nederland te verbieden. Dit idee stuitte op veel tegenstand. In bepaalde streken bestaat de carbidtraditie al vele jaren.
Volgens Bruls mag in die regio's het carbidschieten doorgaan. Wat dat voor Drenthe betekent is nog onduidelijk. Dat ligt nu in handen van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) en de Drentse burgemeesters. Aanstaande woensdag worden hierover gesprekken gevoerd.

Niet voor beginners

Bruls hoopt dat mensen carbid niet gaan zien als een alternatief voor vuurwerk. Hij voorziet gevaren als mensen zonder ervaring zich aan carbid gaan wagen. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is het daarmee eens. "Carbid is geen alternatief vuurwerk." Hij doet een moreel appèl op mensen. "We doen dit maar een jaar, alleen om de zorg te ontlasten."

Vervoer verboden

Er kwam maandagavond wel een verbod op het vervoeren van vuurwerk. Dat betekent dat als iemand met vuurwerk al lopend of in de auto over straat gaat, die persoon in overtreding is. Dat heeft Minister Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad gezegd. Handhavers gaan hierop controleren.
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's wilden graag dat het bezit van vuurwerk ook zou worden verboden, maar dat is volgens de minister "net een brug te ver. Dat ligt juridisch te ingewikkeld." Het vervoeren van vuurwerk vanuit België en Duitsland mag ook niet. "Hiertegen kun je optreden."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.