Wereldprimeur: Plantaardige stoel van VepaDrentea

Kantoormeubelproducent VepaDrentea in Hoogeveen en Emmen vindt wel vaker een oplossing om milieuvervuilende stoffen of niet duurzame materialen in te ruilen voor groene stoffen. Maar nu hebben ze helemaal iets unieks: een zitting zonder hout, plastic of staal, gemaakt met een biologische lijm. Een wereldprimeur. En dat allemaal dankzij een Amsterdamse professor die eigenlijk op zoek was naar iets heel anders.
Professor Gadi Rothenberg was op zoek naar een biobrandstof. Of specifieker: kerosine voor vliegtuigen uit plantaardig materiaal. Zijn experimenten mislukten. Hij hield steeds een extreem goed plakkende massa over. Zelf noemde Rothenberg het 'kleef-prut'.

Oersterke biologische lijm

"Mission failed voor hem", vertelt Vepa-Drentea-productontwerper Gertjan de Kam. "Want zijn mislukte uitvinding was voor ons de oplossing waar we al jaren naar zochten: een volledig plantaardige lijm waar we meubels mee kunnen maken."
Bekijk hieronder de video over de wereldprimeur:
Doktor Wridzer Bakker experimenteerde nog wat verder met de 'kleef-prut' van Rothenberg. De rest is geschiedenis.
Beiden richten het bedrijf Plantics op en na flink experimenteren met de samenstelling is er de oersterke biologische lijm waar VepaDrentea naar op zoek was. De Kam: "In de meubelindustrie is de lijm of het hars gemaakt van aardolie of daaruit ontwikkelde chemicaliën. Deze lijm bestaat voor een groot deel uit bietenafval en is honderd procent plantaardig."

'Na gebruik kan je de zitting in de grond stoppen'

Als hout of plastic-vervanger voor de zitting van de stoel of kruk gebruikt VepaDrentea hennep van Hempflax uit Oude Pekela. Na een jaar proefmodellen maken met de juiste samenstelling van lijm en hennep zijn de eerste stoelen en krukken nu klaar. De ijzeren frames zijn gemaakt van recyclebaar staal en kunnen in de toekomst opnieuw worden hergebruikt. Net als de zittingen. "Je kunt de zittingen in principe na gebruik in de grond stoppen en dan vergaan ze omdat het allemaal plantaardig is, maar ook de oude zittingen kunnen we straks opnieuw hergebruiken door ze te vermalen met nieuwe hennep en nieuwe lijm. Een oneindig proces", vertelt De Kam trots.
VepaDrentea heeft uitgerekend dat de productie van een stoel of kruk minder CO2-uitstoot oplevert dan het meubel ooit heeft opgenomen. De Kam: "De hennepplant en de suikerbiet nemen CO2 op en produceren zuurstof. Dat is samen meer dan de CO2-uitstoot die wij veroorzaken om er uiteindelijk een meubel van te maken.

Meer producten

Het experimenteren met de biologische lijm gaat nog wel even verder, want VepaDrentea heeft de ambitie om ook bij alle andere meubels die ze maakt de chemische lijm te vervangen door de groene niet schadelijke 'kleef-prut' van professor Rothenberg.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.