Winterliefhebber kan hart ophalen met historische winterbeelden

Het geduld van de echte winterliefhebber wordt tegenwoordig flink op de proef gesteld. De tijden van lange en koude winters liggen al even achter ons. Het Drents Archief komt daarom voor de liefhebbers van sneeuw en ijspret met een winterfilm.

In navolging van de zomerfilms brengt het Drents Archief een filmcompilatie uit van de koude maanden in Drenthe in de jaren '60, '70 en '80.

Sleetje rijden in Borger in de jaren '70 (Rechten: Drents Archief)

Delen via sociale media

De themafilm Winter in Drenthe zou normaal gesproken dagelijks en doorlopend te zien zijn in de Digilounge van het Drents Archief. Vanwege de coronamaatregelen, is dat dit jaar niet mogelijk. Daarom deelt het Drents Archief vanaf volgende maand delen van de film via Facebook en Instagram.

Een boer aan het werk in Meppel in de jaren '50 (Rechten: Drents Archief)

Kleurenbeelden

In de film zijn onder meer kleurenbeelden te zien van metershoge lagen sneeuw en hoe de hele buurt hielp met sneeuwschuiven. De winter leverde ook een hoop pret op. Zo zijn er beelden van het priksleeën in Vries.

Prikslee├źn in Vries in de jaren '70 (Rechten: Drents Archief)

IJzel in Langelo

Maar de winter zorgde ook voor overlast. Zo zijn er ook beelden van ijzel in 1987. Lastig, maar tegelijkertijd zorgde ook dat weer voor prachtige plaatjes.

IJzel in 1987 in Langelo (Rechten: Drents Archief)

Winterse binnenbeelden

In de film van het Drents Archief zijn niet alleen de winterbeelden in de buitenlucht te zien. Er zijn ook historische filmbeelden van lange winteravonden vol spelletjes, de kerstdiners en oud- en nieuwvieringen.

De tien delen van Winter in Drenthe worden van woensdag 2 december 2020 tot en met zaterdag 2 januari 2021 twee keer per week gedeeld.

Meer over dit onderwerp:
winter weer Drenthe Toen sneeuw Drents Archief
Deel dit artikel: