Blijheid om eerste betonlaag in kerk Beilen

Het lijkt misschien maar een kleine stap, maar in Beilen zijn ze er met reden erg blij mee. In de monumentale Stefanuskerk is na jaren gesteggel eindelijk een eerste betonlaag gestort. De afgelopen jaren groeiden er planten uit de vloer.
Het eeuwenoude gebouw wordt een multifunctionele ruimte. Het werd de laatste jaren nog maar weinig gebruikt voor kerkdiensten, na de fusie van de hervormde en gereformeerde kerk. Nadat de vloer was verwijderd voor archeologisch onderzoek, bleek er geen vergunning voor de verbouwing te komen.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was het niet eens met de plannen voor de kerk. Zo stond de Rijksdienst erop dat de kerkbanken uit 1937 zouden terugkeren in de kerk.
Stichting Stefanuskerk Beilen wilde dat er juist geen banken meer zouden komen, zodat de ruimte op meerdere manieren kan worden gebruikt. Ook was er discussie over de plaats van de preekstoel.

Toch banken

Zo'n twee jaar later is er eindelijk een oplossing. "Je zoekt een compromis met elkaar", vertelt Jan Drogt van de stichting. "Anders gaat de gemeente geen vergunning verlenen." De preekstoel blijft staan waar hij stond, verder komen er enkele banken terug achterin de kerk.
Inmiddels is de tientallen centimeters dikke laag gasbeton gestort. Daarin komt vloerverwarming. Uiteindelijk wordt het afgewerkt in een stijl vergelijkbaar met hoe het oorspronkelijk was. Daarnaast komt in het midden een portaal, waardoor de ruimte in tweeën kan worden gedeeld. In april moet het gebouw weer bruikbaar zijn.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.