Wadudu uit Beilen en ATB uit Wapserveen strijden om innovatieprijs

Twee Drentse bedrijven maken kans om het meest innovatieve bedrijf van Nederland te worden. Insectenkweekbedrijf Wadudu uit Beilen en waterzuiveringsspecialist ATB Nederland uit Wapserveen zijn genomineerd voor de KVK Innovatie Top 100 van 2020.
In totaal kwamen er 400 aanmeldingen binnen voor de verkiezing van de Kamer van Koophandel (KVK). Na de schifting bleven er nog 100 bedrijven over, waarvan twee uit Drenthe. De lijst is een overzicht van de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Glaswormen scoren

Wadudu Insecten Centrum combineert kweek, onderzoek en advies om duurzamer insecten te kweken. Eiwitten uit insecten vormen een alternatief voor eiwitten uit bijvoorbeeld vleesvee. Voor de productie van insecten is minder water en landoppervlak nodig. Wadudu werd genomineerd voor de specialisatie in glaswormen: net uitgekomen meelwormpjes waarmee andere kwekers aan de slag kunnen.

ATB combineert slim

ATB Nederland levert onder andere onderdelen voor waterzuiveringen en slibverwerking en kan dat werk ook zelf uitvoeren. Onder andere het water van het ijsberenverblijf in Wildlands wordt schoongehouden door machines van ATB.
Het bedrijf uit Wapserveen sleepte de nominatie in de wacht door twee innovaties te combineren. Door nieuwe technieken toe te passen worden minder kunststoffen (polymeren) gebruikt en is minder water nodig. Overgebleven slib bevat minder water, dus zijn de vervoerskosten lager en gaat verbranding makkelijker.
Vorig jaar stond er geen Drents bedrijf in de top 100, een jaar daarvoor was het Moton uit Assen dat op plek 56 terechtkwam. Waar de Drentse bedrijven terecht komen, wordt bekend op 21 januari.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.