'Koningsnachtsteker' opnieuw de cel in voor steekincident, mishandeling én bedreiging

De rechtbank in Groningen (Rechten: ANP/Catrinus van der Veen)
De rechtbank in Groningen
Een 25-jarige man uit Sappemeer is door de rechtbank van Groningen wegens poging tot zware mishandeling, mishandeling en bedreiging veroordeeld tot twintig maanden celstraf. Zes maanden van de straf zijn voorwaardelijk.
De rechtbank woog zwaar mee dat de man in 2016 ook al veroordeeld voor een poging tot doodslag in Assen. Het Openbaar Ministerie (OM) had 24 maanden onvoorwaardelijk tegen de man geëist.

Ruggensteek

Op 10 februari vorig jaar wilde het slachtoffer op straat voor een café aan de Noorderstraat in Sappemeer een groepsruzie sussen. De jongeman werd toen door de verdachte met een scherp voorwerp zijn rug werd gestoken. Het slachtoffer liep daardoor een steekwond van 4 centimeter diep in zijn bovenrug op. Omstanders schoten het slachtoffer te hulp, waarna hij met een ambulance werd afgevoerd.

'Laffe daad'

De rechtbank spreekt van een laffe daad, die op het slachtoffer een grote impact heeft gehad. Die moest psychiatrische hulp zoeken, omdat hij onder meer kampte met herbelevingen.

Bedreiging en mishandeling

Ook heeft de man zich schuldig gemaakt aan bedreiging en mishandeling van een voormalige vriendin. Dat gebeurde eind augustus 2018 in een woning waar de vrouw zich toen bevond. Hij bedreigde haar, zwaaiend met een mes in zijn hand. Tevens vindt de rechtbank bewezen dat hij de vrouw mishandelde door haar bij haar keel te grijpen, te slaan, te stompen en haar tegen haar onderlichaam te schoppen.

Tweemaal poging doodslag Koningsnacht Assen

De rechtbank woog zwaar mee dat de man eind 2016 voor tweemaal poging tot doodslag en bedreiging is veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Tijdens de Koningsnacht van Assen, dat jaar, stak hij aan de Singelpassage twee mannen met een mes. Een ruzie tussen twee groepen stappers ging aan die steekpartij vooraf.

Uitgaansgeweld

Het strafblad van de man staat bol van het uitgaansgeweld. Hij pleegde de bedreiging, de mishandeling en het steekincident in Sappemeer bovendien in zijn proeftijd. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij op geen enkele wijze verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. Hij moet het slachtoffer ruim 2700 euro schadevergoeding betalen.

Altijd een mes op zak

De rechtbank matigde de straf, omdat een deel van de feiten lang op de plank lagen voor de strafzaak diende. Maar ook omdat de man drie maanden lang naar een kliniek moet. Hier zal hij nader worden onderzocht. Daarna zal hij zich ambulant moeten laten behandelen en beschermd moeten gaan wonen.
Als kind werd de man geadopteerd uit Haïti. Tot zijn zesde jaar leefde hij daar voornamelijk op straat. Volgens deskundigen heeft hij hechting- en agressie problematiek. Tijdens eerdere zittingen verklaarde hij altijd een mes op zak te hebben.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.