Deel FvD Drenthe stapt op en gaat waarschijnlijk onafhankelijk verder

Vier Drentse statenleden stappen per direct uit Forum voor Democratie. Ze zijn het er niet mee eens dat jonge Forum-leden (JFvD) met vermeende extreemrechtse opvattingen niet worden teruggefloten. Bovendien zijn ze ontevreden over het "bizarre circus" dat leider Thierry Baudet er deze week van heeft gemaakt.
Fractievoorzitter Thomas Blinde, Rob Camies, JW Drukker, en Harry Omlo gaan hun FvD-lidmaatschap opzeggen. Blinde: "De intentie is om als onafhankelijke fractie door te gaan, maar daar denken we nog over na. Ik wil in ieder geval graag door, maar onder welke naam weten we nog niet."
Voormalig fractievoorzitter Hendrikus Velzing en Statenlid Jonny Bos blijven voorlopig wel lid. Daarmee is Forum voor Democratie - samen met de PvdA en VVD - niet meer de partij met de meeste zetels in Provinciale Staten. De Forum-fractie telt nu nog twee leden.

Partij loopt leeg

Vier van de vijf Overijsselse Statenleden van Forum voor Democratie splitsen zich ook af van de partij. Daarnaast zegt een deel van de Noord-Hollandse fractie het lidmaatschap op.
Ook landelijke FvD partijprominenten hebben inmiddels de partij verlaten. Vier partijprominenten hebben gezamenlijk hun lidmaatschap van Forum voor Democratie opgezegd. Het gaat om de kandidaat-Kamerleden Joost Eerdmans, Nicki Pouw-Verweij en Eva Vlaardingerbroek. Ook het Amsterdamse gemeenteraadslid en senator Annabel Nanninga heeft haar lidmaatschap opgezegd.
Nanninga blijft wel lid van de Amsterdamse raad en de Eerste Kamer. Pouw-Verweij houdt ook haar zetel in de Eerste Kamer. Met hun vertrek zijn de nummers 2, 3, 4 en 5 op de voorlopige kandidatenlijst weg. Theo Hiddema (2) vertrok eerder deze week. Pouw-Verweij stond op 3, Eerdmans op 4 en Vlaardingerbroek op 5.
De vier politici vinden dat Baudet zich "keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch" opstelt.
Maandag zei Baudet in een via Twitter gedeelde video dat hij geen lijsttrekker en leider meer wilde worden. Op woensdag maakte hij bekend dat hij een leiderschapsverkiezing bij Forum wilde.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.