TT Festival 2021 gaat sowieso door

Het TT Festival 2021 gaat sowieso door. Dat heeft Stichting TT Week Assen vanmiddag bekendgemaakt. Het festival gaat negen dagen duren en is gericht op een brede doelgroep. In welke vorm het TT Festival eind juni wordt gehouden is nog ongewis. Dat hangt af van het verloop van de coronapandemie en de maatregelen van het kabinet.

"We zijn ons aan het voorbereiden op vier scenario's op basis van de routekaart van het kabinet", zegt directeur Sander ten Bosch van de Stichting TT Week Assen.

"Op die manier kunnen we voortdurend schakelen als dat nodig is. De scenario's variëren van 'alles mag weer' tot een 'intelligente lockdown'. Maar moraal van ons verhaal is; het festival gaat hoe dan ook door. We beginnen gewoon op tijd met de voorbereidingen, en bieden een veilige festivalomgeving, waar dat dan precies ook moge zijn. En waarom zeggen we dat nu al? We willen met het festival een soort platform creëren, waar binding zal zijn. Dat heeft de samenleving nodig, iets wat bindt, en ook om alvast een beetje geluksgevoel te geven aan bezoekers", zegt Ten Bosch strijdvaardig.

Zonder beperkingen

Scenario één is een festival zonder beperkingen. "Er kan een festival gehouden worden in het centrum van Assen, zoals we gewend zijn", aldus Ten Bosch. Met meerdere podia, kermis culturele activiteiten en motorvermaak. De kermis wordt in dit scenario verplaatst van het Veemarktplein naar het centrum.

Aanleiding hiervoor is volgens Ten Bosch de jarenlange kritiek van de middenstand in het centrum, die maar weinig baat heeft bij het TT Festival. "Sterker nog, de inkomsten bij de winkels lopen tijdens de festivaldagen terug. Daarom hebben we in overleg met mkb-retail afgesproken de TT kermis komend jaar, als corona het toelaat, naar het centrum te halen, zodat er meer spin-off is, en er grotere kans op bestedingen daar."

De kermisattracties worden verspreid opgesteld langs de Weiersstraat, Collardslaan, Nassaulaan, Kop van de Vaart en het Koopmansplein. Vorig jaar kondigde de kersverse Stichting TT Week al aan de kermis in 2021 naar het centrum te willen verplaatsen.

Anderhalve meter en grote groepen

In scenario twee geldt de anderhalvemeterrichtlijn, maar zijn grote groepen wel toegestaan. Een festival in het centrum van Assen is dan geen optie, omdat het centrum niet af te sluiten is. Het festival verplaatst zich dan naar locaties buiten het centrum waar toegangscontrole mogelijk is en waar de maximale capaciteit bewaakt kan worden. Een kermis op het Veemarktplein is in dit scenario wel mogelijk. "We hebben in september met onze nazomerkermis laten zien dat een grote kermis op het plein met inachtneming van alle coronamaatregelen verantwoord en veilig kan", aldus Ten Bosch.

Anderhalve meter en beperkte groepsgrootte

Scenario drie is de anderhalvemeterrichtlijn met beperkingen in groepsgrootte. Ook in dit scenario is een festival in het centrum van Assen geen optie. Er wordt uitgeweken naar locaties buiten het centrum of mogelijk in de regio. Locaties waar toegangscontrole mogelijk is en de maximale capaciteit bewaakt kan worden. Daar zullen voornamelijk bijzondere, maar betaalde activiteiten plaatsvinden. Ook hier is een kermis op het Veemarktplein nog denkbaar.

Onderzoek naar locaties

De locaties die mogelijk voor scenario twee en drie in aanmerking komen zijn nog in onderzoek, zegt Ten Bosch. Maar te denken valt ondermeer aan de Baggelhuizerplas, waar jaarlijks het Bevrijdingsfestival is te vinden, of het Messchenveld in Assen-Noord, waar vele hectares bedrijfsgrond nog ongebruikt liggen. "Maar als je bijvoorbeeld een beperkte groepsgrootte van 300 man toestaat, dan ga je ook niet in de weilanden zitten. Het moet wel sfeer hebben", aldus Ten Bosch.

Iets organiseren qua festival op of bij het TT-Circuit, dat is in elk geval niet aan de orde, zegt de festival-directeur. "Dat zal niet gaan. Die hebben alle ruimte op en rond het circuit zelf nodig voor de races, en ook voor de aan- en afvoer." In januari denkt de festival-organisatie met mogelijke locaties naar buiten te komen.

Livestream met lockdown

In scenario vier is er sprake van een (intelligente) lockdown. Dan moeten we eigenlijk gewoon thuisblijven en is een fysiek festival niet mogelijk. Gekeken wordt naar activiteiten waar mensen thuis online aan mee kunnen doen. "Dan kun je denken aan het vieren van het TT Festival in je eigen tuin, net als dit jaar", zegt Ten Bosch. "Toen hadden we een livestream van vier uur, wat online spelletjes, en hebben we toch zo'n 20.000 mensen weten te bereiken. Dat was last-minute georganiseerd, omdat we tot begin juni nog goede hoop hadden dat we toch een TT Festival konden houden. Dat ging dus uiteindelijk toch niet door. Maar nu kunnen we er meer van maken, omdat we nu vroegtijdig ook dit doemscenario alvast uitwerken", verklaart Ten Bosch.

Vaccin geen oplossing

Bij de vier scenario's is geen rekening gehouden met een eventueel vaccin. "We vinden het mooi dat de ontwikkeling van vaccins zo snel gaan, maar we voorzien voor juni geen oplossing in vaccineren", zegt Ten Bosch. "De verwachting is dat het een jaar gaat duren om iedereen te vaccineren en dan zijn we pas in december volgend jaar klaar."

Behalve een locatie-onderzoek, wil de Stichting TT Week ook nog een behoefte-onderzoek laten doen. "We kunnen wel van alles willen organiseren, maar de behoefte moet er straks ook zijn, dat mensen echt naar het TT Festival willen. Want we hebben er niks aan dat we voor een handjevol mensen van alles op poten zetten. Kortom, de vraag zal zijn, wat is straks de bereidheid om naar het festival toe te gaan, zolang corona nog boven de markt zweeft. Hoe groot is die groep. Want er zal ook zeker een groep zijn die zegt, ik blijf voor de zekerheid toch maar thuis", besluit Ten Bosch.

Over de financiën van het TT Festival is nog onduidelijkheid. Daarover is de Stichting nog in overleg met de gemeente Assen en de provincie Drenthe, als grootste subsidieverstrekkers. Vanuit de gemeente krijgt de organisatie bijna 5 ton. De provincie betaalt er 125.000 euro aan mee. Hoe dat voor de komende editie is geregeld, en hoe het met het geld zit van de afgelopen uitgeklede online-versie, daar kon Ten Bosch nog niets over zeggen. "We voeren nog gesprekken."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Assen TT Festival 2021 coronavirus corona
Deel dit artikel: