Gehaakte handen geven rust en gaan de hele wereld over

Even een hand kunnen vasthouden als je onrustig bent. Voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking kan dit heel goed werken. Maar die hand is niet altijd aanwezig. Een gehaakte hand moet daarom de oplossing bieden.
"Wij hadden een bewoonster op onze woongroep. Ze was 's middags erg onrustig. Ze zocht echt naar je hand en ze wilde dat wij bij haar kwamen zitten", vertelt Mariska Veldkamp, verzorgende op het Kornoeljehof van Interzorg Noord-Nederland in Vries. "Maar we moeten onze aandacht natuurlijk verdelen, dus kwam ik samen met mijn collega Gea Korf op het idee van een hand. Maar die kan je niet zomaar ergens kopen. Toen zijn we naar onze activiteitenbegeleidster Marijke Kruunenberg gegaan en is het idee van de gehaakte hand ontstaan."

Rust

Kruunenberg haakt veel, maar een hand had ze nog nooit gemaakt. "Ik ben daarom het patroon gaan maken en gaan uittekenen. Als je net begint met haken is dit niet het makkelijkste patroon om te doen."
Inmiddels heeft Kruunenberg elf handen gehaakt. "Mensen worden er echt rustiger van. Van de week was er een mevrouw terminaal. Ze was heel erg onrustig en zoekende met haar handen. En de hand gaf haar veel rust."

Enthousiast

Niet alleen mensen met dementie, ook cliënten van Visio De Brink in Vries met een verstandelijke beperking reageren goed op de handen. "Ik haak zelf ook veel en wilde Kruunenberg graag helpen, maar zij vertelde mij dat ze genoeg handen hadden", legt Fenna Teisman, activiteitenbegeleidster bij Visio De Brink uit. "Ik ben de handen daarom voor onze cliënten gaan maken."
Cliënten zijn blij met de gehaakte handen (Rechten: Fenna Teisman)
Cliënten zijn blij met de gehaakte handen
En ook daar is het een succes. "Wij hebben een van de bewoners een hand gegeven en die heeft hem niet meer losgelaten", zegt Teisman. "Als het dan zo'n uitwerking heeft dan word je daar zelf heel enthousiast van."

Handen gaan de grens over

Inmiddels heeft het nieuws van de handen zich als een olievlek verspreid. Kruunenberg krijgt vanuit heel Europa de vraag om het haakpatroon op te sturen. "Ik krijg verzoeken vanuit België, Denemarken, Zweden, Zwitersland, Oostenrijk en Spanje. Inmiddels zit ik op bijna 1300 patroonaanvragen."
Het haakpatroon is te bestellen op www.glastro.com. Het patroon is gratis, maar Marijke vraagt wel een vrijwillige bijdrage. Dit geld gaat naar een goed doel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.