Altijd Zorg stopt ermee: Laatste bewoners verlaten 't Ruige Veld

Zorgorganisatie verlaat definitief 't Ruige Veld in Rolde (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Zorgorganisatie verlaat definitief 't Ruige Veld in Rolde
Het is over en uit voor Altijd Zorg op 't Ruige Veld in Rolde. De zorgstichting stopt ermee na een slepende strijd met de gemeente Aa en Hunze. De laatste drie bewoners vertrekken deze week.
Het drietal krijgt geen zorgindicatie en verlaat daarom het terrein. Waar naartoe is niet bekend.

Deel cliënten naar Phusis

De meeste andere cliënten van Altijd Zorg zijn naar andere zorgorganisaties in de regio overgestapt. Of voor dagbesteding, of voor wonen met zorg. Een aantal koos voor zorgorganisatie Phusis. Deze cliënten kunnen op 't Ruige Veld blijven. Want Phusis zit ook op die locatie en heeft wel toestemming voor 24-uurs zorg. In totaal biedt Phusis er nu zorg aan negentien bewoners. Ook zijn enkele zorgmedewerkers van Altijd Zorg aan de slag gegaan bij Phusis.
Stichting Phusis is, in tegenstelling tot Altijd Zorg, wel door de gemeente erkend als zorgverlener. Met Altijd Zorg, dat in april 2019 op 't Ruige Veld neerstreek, wilde de gemeente niet in zee. De kwaliteit van de zorgverlening zou niet deugen.

Problemen

Dat heeft van meet af aan voor problemen gezorgd. Met als dieptepunt een jaar geleden de inzet van politie om de zorginstelling te sluiten en alle cliënten van Altijd Zorg van het terrein te halen. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra vond de situatie acuut onveilig, door slechte zorg en brandgevaar.
De sluiting van Altijd Zorg werd door de rechter weer ongedaan gemaakt. Die liet andere zorgorganisaties tijdelijk voor de bewoners zorgen op 't Ruige Veld. Eén van hen was toen ook Phusis. Dat duurde een paar weken, waarna Altijd Zorg van de rechter weer terug mocht komen. Er volgden juridische procedures over en weer. Zowel tussen gemeente en Altijd Zorg, als tussen de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en de omstreden zorginstelling.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Altijd Zorg had deze zomer nog vijftien cliënten op 't Ruige Veld, die er graag wilden blijven (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Altijd Zorg had deze zomer nog vijftien cliënten op 't Ruige Veld, die er graag wilden blijven

Kapot gemaakt

Maar voor Altijd Zorg valt nu definitief het doek. Grondlegger Ronald Schuring van Altijd Zorg vindt dat de gemeente de zorginstelling 'kapot heeft gemaakt'. "We konden niets goed doen", zegt hij. "Het werken is ons onmogelijk gemaakt. Wat we ook deden, de gemeente wilde ons het liefst weg hebben. En dat is nu gelukt."
Hij betreurt de hele gang van zaken, omdat bewoners 'het goed naar hun zin hadden' bij Altijd Zorg en volgens hem ook weer helemaal opbloeiden. "Dit is echt dramatisch. Als je kijkt wat voor groei de mensen bij ons hebben doorgemaakt", vertelt Schuring. De zorgorganisatie ving in Rolde vanaf vorig jaar april onder meer ex-verslaafden en ex-gedetineerden op, die 24-uurs begeleiding nodig hadden. Op 't Ruige Veld stonden zorggebouwen leeg, die Altijd Zorg voor tien jaar huurde. Dat liep uiteindelijk anders.

Onhoudbaar

"Zorgindicaties werden voor onze cliënten telkens afgewezen, zodra ze aangaven bij Altijd Zorg te willen blijven. Dan kun je domweg niet verder", aldus Schuring. De particuliere financierder die Altijd Zorg zo'n anderhalf jaar ruggensteun gaf, wilde er ook mee stoppen. Daardoor werd de situatie uitzichtloos en uiteindelijk onhoudbaar. Inmiddels hebben de Raad van Toezicht en het bestuur van Altijd Zorg ook bij de gemeente Aa en Hunze gemeld dat de zorgorganisatie ermee stopt.
Burgemeester Hiemstra, die grote moeite had met Altijd Zorg, is er blij mee, dat dit hoofdstuk afgesloten kan worden. "Maar laat ik niet te vroeg juichen. We hebben inderdaad officieel bericht gehad dat ze stoppen. Maar er is al vaker toegezegd dat de laatste bewoners zouden vertrekken. En dat gebeurt dan niet." Volgens Altijd Zorg heeft dat ermee te maken, dat ze voor de bewoners wel een andere plek moest zien te vinden, en dat lukte niet.

Dwangsommen

In juli dreigde de gemeente de meeste cliënten van Altijd Zorg nog fikse dwangsommen op te leggen. Ook zorgpersoneel hing een dwangsom boven het hoofd, allemaal wegens illegale bewoning. Van de vijftien cliënten waren er maar twee bewoners met een zorgindicatie voor 24-uurs zorg. Die mochten er wonen, de anderen niet. Zij zaten er illegaal.
Binnen vier maanden moest de permanente bewoning op het terrein beëindigd worden. Voor wonen zonder zorgindicatie legde de gemeente 10.000 euro boete per cliënt op, wat kon oplopen tot maximaal 100.000 euro. Zorgpersoneel dat er woonde moest duizend euro betalen, tot maximaal 10.000 euro. Nu Altijd Zorg ermee stopt en de laatste drie bewoners vertrekken, lijkt ook een einde te komen ook de dwangsomprocedure.

Dwangsom al wel opgelegd

Volgens burgemeester Hiemstra is het nog te vroeg om de procedure nu meteen stop te zetten. "Er is inmiddels wel een dwangsom opgelegd aan de zorgstichting, van 10.000 euro, en ook aan de eigenaar van 't Ruige Veld. De termijn was begin deze maand verstreken, en er zaten toen nog steeds bewoners. Ze gaven toen al wel aan, dat de mensen zouden vertrekken. Maar de dwangsom is wel verbeurd verklaard, ze kunnen er nog tegenin", besluit Hiemstra.
Volgens de burgemeester gaat de gemeente binnenkort controleren, om te zien of de laatste bewoners daadwerkelijk vertrokken zijn.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.