Eis: zes jaar cel voor beschieten politie in Paterswolde

"Hij kwam schietend de hoek om en bleef toen staan. Ik riep: 'Doe het niet!' en deed mijn arm voor mijn gezicht om mijn hoofd te beschermen." Dat vertelde één van de politieagenten nadat hij was beschoten bij een huis in Paterswolde. Beide agenten vreesden voor hun leven, vertelde de officier van justitie vanochtend in de rechtbank in Assen.

Ze eist een gevangenisstraf van zes jaar voor de 28-jarige schutter. De man heeft erkend dat hij in de nacht van 3 januari de trekker overhaalde, maar bleef bij zijn verhaal dat hij één waarschuwingsshot loste. "Ik hield mijn arm in de lucht", demonstreerde hij in de rechtszaal.

Maar volgens de aanklaagster deed hij zijn arm om de hoek in de steeg achter de woning aan de Hayo Hindriksweg en schoot hij zonder iets te kunnen zien in de richting van de agenten, die verderop in dezelfde steeg stonden. Dat heeft de man eerder zelf ook verklaard. De man hield vol dat hij niet wist dat de mensen in de steeg agenten waren, maar de rechter geloofde die uitleg niet. "De politie was gebeld en dat wist hij. En als je blind schiet, neem je ook het risico dat je misschien op agenten schiet."

Angst voor liquidatie

De 28-jarige verdachte had begin dit jaar geen vast adres. "Het huis in Paterswolde was een onderduikadres. Ik was er een paar weken", vertelde de man in de rechtszaal. Hij had ruzie met criminelen en was bang dat hij geliquideerd zou worden. Ook erkende hij dat hij op de vlucht was voor de politie. "Ik stond op een opsporingslijst, omdat ik een taakstraf niet had verricht.

In de nacht van 3 januari was zijn hoogzwangere vriendin uit Arnhem bij hem. De man had een halve fles wodka op en had cocaïne gesnoven, toen de twee ruzie kregen. De vrouw belde 112 en vertelde dat ze met haar vriend in een huis in Paterwolde was. "Hij heeft meerdere doorgeladen wapens en heeft me geslagen", vertelde ze.

In de steeg

Toen de man doorhad dat ze de politie had gebeld, ging hij weg. De vrouw vertelde de centralist daarna dat er geen politie meer hoefde te komen. Maar de man in de meldkamer vertrouwde het niet en stuurde twee agenten naar het huis. Die vonden dat de vrouw verward overkwam. Ze vertelde dat haar vriend er met de auto vandoor was en gaf een valse naam voor hem op.

De Arnhemse bezwoer de agenten dat ze konden weggaan en dat haar moeder haar zou komen halen. Weer buiten besloten de twee agenten toch nog even in de tuin te kijken en in de steeg naast het rijtjeshuis. Toen ze een paar meter de smalle steeg ingelopen waren, zagen ze opeens mondingsvuur van een wapen en hoorden ze naar eigen zeggen knallen. Eén van de twee agenten trok zijn wapen en schoot terug. De agenten renden ondertussen achteruit en vluchtten achter hun auto, die bij het huis stond.

"Ik dacht dat de mannen die mij wat wilden aandoen er waren. De agenten maakten zich niet kenbaar als politie. Ik durfde ook niet weg te rennen, omdat ik bang was dat ik dan in mijn rug geschoten zou worden. Schieten was de enige optie", verklaarde de schutter.

(Verhaal gaat verder onder de video)

Drie wapens gevonden

Een speciale politie-eenheid haalde kort daarna zijn vriendin uit haar huis en hield haar aan. Dat ging gepaard met veel geschreeuw, wat de schutter vanuit de steeg achter het huizenblok hoorde. Daarop besloot hij zich naar eigen zeggen over te geven. "Het wapen heb ik weggelegd, want ik dacht: als ik met een pistool in de hand op die agenten afloop, schieten ze me hartstikke dood."

Op zijn aanwijzen vonden agenten daarna een omgebouwd gaspistool achter een container in de buurt en ook een mes. Ook werd één kogelhuls gevonden vlak bij de plek van de schietpartij, net als een kogelinslag in een muur. Maar uit onderzoek bleek dat die huls niet uit het gevonden wapen kwam. Eind februari werd bij werkzaamheden aan het dak van een winkel achter de straat van de schietpartij nog een wapen gevonden, maar ook dat bleek niet dat pistool te zijn dat de man had gebruikt.

Na een zoektocht met een drone in de buurt vonden politieagenten eind april het wapen alsnog, vertelde de officier. Het lag op een grasveldje, vlak achter de steeg. De aanklaagster gaat ervan uit dat ook het tweede wapen van de schutter was, maar daarvoor is te weinig bewijs. In de schuur bij het huis werden grondstoffen gevonden om speed mee te maken. Daarover wilde de man niks zeggen. De zoon van de eigenaar van het huis wordt verdacht van betrokkenheid bij de drugs, maar hij is onvindbaar.

Politieonderzoek na de schietpartij in de nacht van 3 januari (Rechten: Persbureau Meter)

Getraumatiseerd

Hoewel de agenten de indruk hebben dat er meerdere keren op ze geschoten is, lijkt het er volgens de aanklaagster op dat de verdachte één schot heeft gelost. Die kogel vloog door de steeg en had de agenten kunnen raken. Daarom vindt ze een poging tot doodslag bewijsbaar, net als het bezit van twee wapens en een aantal kogels.

Beide agenten zijn getraumatiseerd geraakt door wat hen is overkomen. Beiden eisen vierduizend euro schadevergoeding. Volgens de advocaat van de schutter kan hij alleen worden veroordeeld voor een bedreiging en zou hij maximaal anderhalf jaar cel moeten krijgen. Wel zou hij volgens haar ook hulp moeten krijgen, omdat hij veel problemen heeft.

De uitspraak is op 15 december.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tynaarlo Paterswolde Rechtbank Politie
Deel dit artikel: