KNVB beëindigt topcompetities amateurvoetbal

VOETBAL - De huidige competities in de top van het Nederlandse amateurvoetbal worden dit seizoen niet meer uitgespeeld. Het gaat om de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse. Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB is tot dat besluit gekomen na een inventarisatie onder alle deelnemende verenigingen en in overleg met de belangenverenigingen CVTD (Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie) en het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen).

Voor ACV (Derde Divisie) en hoofdklassers HZVV en Noordscheschut (zaterdag) en Alcides, Emmen, en Hoogeveen (zondag) heeft het besluit directe consequenties. De competities kwamen in oktober stil te liggen, vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Uit onderzoek van de KNVB bleek dat 70 procent van de clubs uit de hoogste klassen de competitie niet meer af te willen maken.

De KNVB kiest voor een nieuwe competities met poules. De Derde Divisie wordt opgesplitst in twee poules, terwijl de Hoofdklassen worden opgedeeld in twee poules van acht teams. Er wordt een hele competitie gespeeld, die in januari moeten beginnen en tot 20 juni duurt.

Indeling

De indeling voor de Derde Divisie en hoofdklassen ziet er als volgt uit:

Derde Divisie A1 (zaterdag)

ACV
AFC Ajax
DOVO
DVS'33 Ermelo
Excelsior '31
Harkemase Boys
Sparta Nijkerk
Staphorst
VVOG

Hoofdklasse B2 (zaterdag)

Berkum
Buitenpost
Flevo Boys
HZVV
Noordscheschut
ONS Sneek
SC Genemuiden
Urk

Hoofdklasse A2 (zondag)

Alcides
Be Quick 1887
Emmen
Hoogeveen
Longa '30
RKZVC
SDO
Silvolde

De KNVB hoopt dat in januari de competities weer hervat kunnen worden. Als de competities echter pas later dan het eerste weekend van maart van start kunnen gaan, wordt bekeken of opnieuw een aangepaste opzet noodzakelijk is. Nadere details, zoals de speeldagenkalender, de promotie-/degradatieregeling en de manier waarop invulling zal worden gegeven aan de plaatsing van amateurverenigingen voor het toernooi om de TOTO KNVB Beker seizoen 2021/'22, worden door de KNVB uitgewerkt en uiterlijk 1 januari 2021 bekend gemaakt.

Het bestuursbesluit voor de Tweede en Derde Divisie en de Hoofdklasse heeft geen betekenis voor de overige klassen van het amateurvoetbal (A- en B-categorie). Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.

Deel dit artikel: