Catawiki haalt investering van 150 miljoen euro binnen

Het kantoor van Catawiki in Assen (Rechten: RTV Drenthe)
Het kantoor van Catawiki in Assen
De Asser veilingsite Catawiki heeft een investering van 150 miljoen binnengehaald. Het bedrijf gaat het geld uitgeven aan technologie, marketing en het inhuren van meer experts vanuit heel Europa.
Daarmee hoopt het verkoopplatform dat meer mensen gebruik gaan maken van de diensten van het online veilinghuis. Ook wil het bedrijf vroege investeerders en werknemers belonen. Het geld voor Catawiki is afkomstig van het Growth Opportunities Fund van investeringsmaatschappij Permira.

Stripboeken en postzegels

Catawiki is een Asser internetbedrijf dat in 2008 werd opgezet. Verzamelaars konden zich bezighouden met stripboeken en postzegels kopen en verkopen. Eind 2011 werd een eerste veiling gehouden, waarna het bedrijf 5 jaar lang met 300 procent groeide. De NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, heeft vanaf het begin investeringen gedaan in Catawiki. "We hebben nog met de oprichters aan de keukentafel gezeten", zegt directeur Dina Boonstra. De NOM had tot nu toe een belang van net onder de 10 procent in Catawiki. "Deze nieuwe investering van Permira is voor ons het moment om eruit te stappen. Met het geld dat de aandelen opleveren kunnen we andere start-ups helpen. Het is mooi om te laten zien dat het kan om een start-up uit Noord-Nederland te laten uitgroeien tot een wereldspeler." De NOM wil niet bekend maken welke bedragen ermee gemoeid zijn.
"De afgelopen jaren is Catawiki weer teruggegaan naar de basis, het veilen van spullen voor het invullen van de passie van mensen", zegt investment-manager Jeroen van Onna van de NOM. " Lange tijd maakte het bedrijf geen winst, maar dat is sinds vorig jaar anders na het afstoten van bepaalde landen en veiling-categorieen".
Speciale items op Catawiki zijn onder meer het skelet van een mammoet, een 14-karaats gouden legosteen, een eerste editie van de strip Kuifje en een origineel script van de televisieserie Game of Thrones. Ook werden dit jaar de prijzen van darter Raymond van Barneveld geveild.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.