Statenvragen over twijfelachtige herkomst biomassa

Een biomassacentrale (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
Een biomassacentrale
Worden er Drentse biomassacentrales gestookt op 'fout' hout uit Estland? Vier onafhankelijke Statenleden, Forum voor Democratie en de PVV in de Provinciale Staten zijn er niet gerust op.
Onafhankelijk Statenlid Thomas Blinde: "Hout uit beschermde Baltische bossen komt terecht in Nederlandse biomassacentrales. Dit is uitgebreid onderzocht door Argos, platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het internationale onderzoekscollectief Money to Burn. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat gezonde bomen worden gekapt, met als doel verkocht te worden op de Europese energiemarkt." De bomen zijn volgens Blinde van geringe economische waarde, maar wel van ecologische waarde.
Blinde: "Dit wordt bevestigt door een topambtenaar van de Estse overheid. Granuul Invest is het bedrijf dat deze deze gekapte witte elzen en wilgen daadwerkelijk verkoopt in pelletkorrelvorm. Onder andere aan Nederlandse bedrijven."

Fout hout

Volgens de Statenleden is dit zeer zorgelijk, niet duurzaam en zelfs milieuonvriendelijk. Volgens hen verdwijnen Estse bossen, waaronder Natura2000-gebieden, in rap tempo en dat is slecht voor de planten en dieren die er leven. "Daarbij geeft Granuul Invest aan dat het reststromen, waaronder dus ecologisch gezonde maar economisch waarde-arme bomen, mengt met alle andere reststromen. Met andere woorden: goed en fout worden op een hoop gegooid", zegt Blinde. Granuul Invest exporteerde voor ruim 100 miljoen euro aan houtpelletkorrels naar Nederland afgelopen jaar.
Het Nationaal Energie- en Klimaatplan dat Estland vorig jaar indiende bij de Europese Commissie, voorspelt dat er door toenemende houtkap na 2030 meer hout uit de Estse bossen zal worden gehaald, dan die bossen aan extra CO2 kunnen opnemen. Niet bepaald een duurzame herkomst dus, als Drenthe ook biomassa verstookt dat afkomstig is uit Estland, vinden de Statenleden. Blinde: "Drenthe heeft volgens ons onderzoek zo'n veertig kleine en grote biomassacentrales. De kleine zullen vast wel op de houtsnippers van de gemeentelijke groendienst draaien, maar hoe zit het met de grotere?"

Onderzoek Drentse centrales

De Statenleden vragen Gedeputeerde Staten onderzoek te doen. En als er in Drenthe biomassacentrales zijn die 'fout hout' stoken, willen de Statenleden dat Gedeputeerde Staten zich uitspreken tegen geïmporteerde houtige biomassa als duurzame brandstof. En als zo'n biomassacentrale provinciale subsidie krijgt, moet de geldkraan dicht totdat er 'goede' biomassa in gaat.
De onafhankelijke Statenleden Blinde, Drukker, Camies en Omlo en de fracties van de PVV en FvD vinden biomassacentrales sowieso niet duurzaam. "Bij de verbranding van biomassa wordt meer CO2 per eenheid opgewekte energie uitgestoten dan bij alle andere fossiele brandstoffen. Wereldwijd worden bomen bedreigd en als ze gekapt zijn, is er weer minder CO2-opname door bossen waardoor de opwarming van de aarde wordt verstrekt."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.