Strooptocht seriedief eindigt in peperdure auto met volgsysteem

De man pleegde meerdere diefstallen en inbraken (Rechten: RTV Drenthe / Kim Stellingwerf)
De man pleegde meerdere diefstallen en inbraken
Een 39-jarige man uit Leeuwarden riskeert een jaar cel voor een reeks diefstallen, inbraken en verduistering in Drenthe en Groningen. "Ik houd mijn hart vast", zei de officier van justitie over de verdachte wiens strafblad 34 kantjes telt en jarenlang verslaafd is aan harddrugs.
Volgens de officier van justitie pleegde de man in mei en juni in Hoogeveen en Meppel een reeks diefstallen en inbraken. Hij maakte met name bankpasjes buit, waarmee hij contactloos betaalde. Het pinnen van de man werd bij een pinautomaat in Meppel op beeld vastgelegd. Aan de serie diefstallen kwam na korte duur een eind, nadat hij uit een lokauto van de politie een laptop met tas stal. De politie kon daarna het spoor van de dief volgen. Bij de aanhouding had hij een stapel gestolen bankpassen op zak, maar ook gestolen autosleutels.

Autodiefstal

In september ging de man weer op dievenpad. Deze keer stal hij uit een geparkeerde auto aan de Helperzoom een iPhone en autosleutels van een splinternieuwe auto, die iets verderop geparkeerd stond. De wagen was uitgerust met een volgsysteem. Via de meldkamer kon de politie de rit volgen richting Haarlem. Daar werd hij opgepakt. De man ontkent tot op de dag van vandaag. Volgens de officier verzint de man een 'derde persoon' van wie hij de goederen kreeg. Die persoon is tot dusver niet gevonden.
"De man is 39 jaar oud, het zou eens fijn zijn als hij nu eens weet wat hij wil met zijn leven", zei de officier. Die houdt zijn hart vast voor de toekomst van de verdachte, nu de reclassering liet weten dat die geen mogelijkheden meer ziet voor deze verdachte.
De man verscheen niet op zitting. Hij stond via een telefoonverbinding in contact met de rechters. Hij zit in quarantaine, omdat de gevangeniskapper besmet is met het coronavirus.
Uitspraak is op 22 december.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.