Drentse kerken gaan digitaal met Kerst

Vanwege de strenge coronaregels zitten volle kerken er dit jaar niet in met Kerst. En dat is even slikken voor de kerkbesturen, want normaal gesproken is Kerst juist één van de best bezochte periodes van het jaar.
Door de coronamaatregelen zijn dit jaar maximaal dertig mensen welkom tijdens de kerstdiensten. Voor veel kerken een reden om de dienst dit jaar live uit te zenden via internet. Op deze manier kan iedereen die dat wil, toch een beetje bij de kerstdienst aanwezig zijn. En veel kerken hebben inmiddels al wat ervaring met streamen, want veel kerken begonnen tijdens de eerste coronagolf al met het live uitzenden van diensten.

'Voor ieder wat wils'

Ook de Brug-Eskerk in Dwingeloo heeft al de nodige ervaring met het streamen van diensten. Al zagen die er tot nu toe vrij eenvoudig uit. Met een vast camerastandpunt kunnen kerkgangers op afstand de dienst volgen. Maar tijdens de dienst op Eerste Kerstdag wilde de Kerstcommissie van de kerk extra groots uitpakken.
"We hebben een online familiedienst georganiseerd. Die dienst bestaat uit muziek van onze organist, bijdragen uit de kerk maar ook fragmenten van YouTube, zoals liedjes uit Nederland Zingt", aldus Alie Kamphof van de Kerstcommissie van de kerk in Dwingeloo.
Ook mogen de kerkgangers zelf filmpjes inzenden, bijvoorbeeld sketches of een liedje. Volgens Kamphof wordt de dienst mede daardoor leuk om te volgen voor jong en oud. "Het wordt echt een dienst met voor ieder wat wils." En daarmee hoopt de kerk een breed publiek te kunnen bereiken.
Ook wordt er van alles gedaan om de dienst onder de aandacht te brengen. Zo staat er binnenkort een artikel in de plaatselijke krant en hebben vrijwilligers van de kerk cadeautjes in het dorp rondgebracht om aandacht te vragen voor de dienst. En dat werpt haar vruchten af volgens Kamphof: "Nu zeggen mensen: O wat leuk! We gaan er zeker naar kijken!"

Verdubbeling

Hoeveel kijkers de online kerkdienst gaat trekken, durft ze trouwens niet te zeggen. Kamphof hoopt op een verdubbeling van het aantal kijkers dat normaal online kijkt. Al weet ze niet precies hoeveel dat er zijn. De online kerkdienst is op Eerste Kerstdag vanaf 10.00 uur te zien via de website van de kerk.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.