Boeren vaker op zoek naar manieren om bij te verdienen

Boeren zijn de afgelopen jaren steeds nadrukkelijker op zoek gegaan naar aanvullende inkomsten. In onze provincie haalt bijna een op de vijf boerenbedrijven meer dan 50 procent van de omzet uit aanvullende inkomsten, blijkt uit cijfers van het CBS.

Deze extra inkomsten kunnen verdiend worden door bijvoorbeeld windmolens neer te zetten, lokale producten te verkopen in een boerderijwinkel of direct producten te leveren aan horeca of detailhandel.

Landelijke toename

Het aantal boerenbedrijven dat uit deze 'verbredingsactiviteiten' extra geld haalt, is landelijk zelfs gestegen naar 22 duizend in 2020. Dat is een toename van 60 procent vergeleken met 2016.

Ondanks de opmars van de nevenactiviteiten, haalt nog altijd het merendeel van alle Drentse boerenbedrijven geen tien procent van de omzet uit aanvullende inkomsten. Het gaat om bijna zestig procent dat nog bijna volledig afhankelijk is van het dagelijkse werk uit de landbouw.

De meeste aanvullende inkomsten komen uit 'agrarisch natuur- en landschapsbeheer'. Het gaat daarbij om boeren die maatregelen nemen op en rond hun bedrijf dat ten gunste moet komen van de natuur en het landschap. Voor deze activiteiten kunnen agrarische ondernemers subsidie krijgen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Economie Boeren
Deel dit artikel: