'Kans op schade gasopslag Norg, maar onveilig wordt het niet'

'Kans op schade gasopslag Norg, maar onveilig wordt het niet' (Rechten: RTV Drenthe)
'Kans op schade gasopslag Norg, maar onveilig wordt het niet'
Verhoging van de druk op de ondergrondse gasopslag Norg bij Langelo kan zorgen voor lichte schades aan gebouwen, maar de bevolking van de kop van Drenthe hoeft niet bang te zijn dat het onveilig wordt. Dit zei landsadvocaat Hans Besselink namens minister Eric Wiebes vandaag voor de Raad van State.
"Dat klinkt als een vrijwaringsclausule", zei Gijsbert Vonk, inwoner van Steenbergen. Met een flink aantal omwonenden verzet hij zich tegen het besluit van Wiebes voor uitbreiding van de gasopslag van de NAM in Norg. Onder hogere druk past er niet vijf miljard kubieke meter gas in de kilometers diepe opslag, maar zes miljard.

Ongerust

Omwonenden zijn ongerust, vooral over het gemak waarmee het kabinet de kans op schades voor lief lijkt te hebben genomen. "Alles wordt vergoed", benadrukte de landsadvocaat. De bewijslast rust op de NAM. Aardbevingen komen er niet of nauwelijks, wel bodembewegingen zeggen Staatstoezicht op de Mijnen en Technische Commissie Bodembeweging.
De bewoners vinden dat de overheid niet moet gokken met de leefbaarheid van hun omgeving. "Wie wil er bijvoorbeeld nog wonen in Loppersum of Slochteren?", zeggen ze. De huidige opslaghoeveelheid van vijf miljard is genoeg, vindt ook bewoner René Vroom. De uitbreiding brengt volgens hem vooral geld in het laatje van de aardgashandel, terwijl de bewoners het nakijken hebben. Sinds 2015 is het aantal schademeldingen uit Noordenveld en Westerkwartier opgelopen tot 6.500.

Afbouw Groningen

Met het vergroten van de opslag kan de gaswinning in Groningen volgens de minister sneller worden afgebouwd. De lege gasvelden van Norg worden gevuld met geïmporteerd aardgas uit Rusland of Noorwegen dat in een stikstoffabriek laagcalorisch wordt gemaakt. Er wordt momenteel gebouwd aan de tweede stikstoffabriek. Het zogeheten pseudo-Groningengas uit Norg verlaagt de vraag uit Groningen, precies wat het kabinet wil.
De Raad van State doet uitspraak over zes weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.