Blokkades van distributiecentra door boeren voorlopig van de baan

De trekkers staan bij het distributiecentrum (Rechten: Persbureau Meter)
De trekkers staan bij het distributiecentrum
Er komen voorlopig geen blokkades van distributiecentra door boeren. In een gezamenlijk persbericht hebben de boeren laten weten hun verantwoordelijkheid te nemen met het oog op de totale lockdown, waar Nederland sinds middernacht in zit.
"Tot nu toe hebben wij met elkaar nog niet bereikt wat we bereiken wilden", schrijven ze volgens RTV Oost. "Er hebben veel gesprekken en onderhandelingen plaatsgevonden over het verdienmodel van de Nederlandse agrarische ondernemers. We hebben stevige gesprekken gevoerd en de supermarkt heeft laten zien niet geheel onwelwillend te zijn. Maar tot nu toe hebben wij met elkaar nog niet bereikt wat we bereiken wilden."

Gesprek tussen boeren en supermarkten

Gistermorgen heeft een delegatie van de boeren een bezoek gebracht aan Frits van Eerd, de baas van supermarktketen Jumbo. Daar is onder meer afgesproken dat uiterlijk 14 januari een gesprek zal plaatsvinden tussen boeren en de supermarkten. "In dit gesprek zal puur en alleen gesproken worden over het verdienmodel van de Nederlandse agrarische ondernemers", aldus de boeren.
Er zal onder meer gesproken worden over het keurmerk 'Farmer-Friendly', dat door de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) is voorgesteld. Ook wil het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat bij het overleg betrokken is, met andere partijen overleggen die gaan over 'het verdienmodel van de boer'. Daarbij wordt gedacht aan de voedselindustrie, horeca, catering, veevoerindustrie, de overheid en de financiële sector.
Tot die tijd dus geen blokkades of andere acties van de boeren. "Wanneer blijkt dat er claims komen of het gesprek niet zal plaatsvinden binnen de gestelde termijn zullen we weer met zijn allen ten strijde trekken", luidt de slag om de arm die er nog wel is.

Begrip

Voorman van FDF, Mark van den Oever, laat weten dat de actiegroep zelf geen sturende rol had bij de blokkades van distributiecentra van supermarktketens, maar de achterban zelf heeft aangegeven met de acties te stoppen. "We horen geluiden dat de boeren het niet verantwoord vinden om in een tijd van een harde lockdown en het risico op coronabesmettingen dit soort acties te houden", aldus Van den Oever. "En we begrijpen goed dat de mensen niet willen dat de schappen in de supermarkten met de kerstdagen leeg zijn."
Het FDF riep boeren eerder deze week al op geen acties meer te houden bij distributiecentra, omdat deze onrechtmatig zouden zijn. De organisatie vreest dat demonstranten persoonlijk het risico lopen schade te moeten vergoeden.
Vrijdag protesteerden verschillende boeren nog bij het distributiecentrum van Jumbo in Beilen. De protestactie ging in de avond verder bij slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster en het distributiecentrum van Coop in Gieten.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.