No Surrender blijft verboden

Het logo van No Surrender (Rechten: ANP)
Het logo van No Surrender
Motorclub No Surrender blijft verboden. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vandaag bepaald. De rechters in hoger beroep vinden dat het gewelddadige karakter van No Surrender en een uitstraling van onaantastbaarheid angst aanwakkert in de maatschappij.
Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg om het verbod op No Surrender. De rechtbank in Assen legde dat in juni vorig jaar op, waarop de motorclub in hoger beroep ging.
Volgens het hof heerst er bij No Surrender een traditie van intimidatie en geweld, die naar buiten toe wordt bewaakt door een strikte zwijgplicht. De structuur en cultuur van No Surrender vergemakkelijkt volgens de rechters het plegen van geweldsmisdrijven en andere ernstige strafbare feiten. Het is kennelijk de bedoeling van No Surrender om zichzelf en haar leden als wetteloze bandieten buiten de maatschappelijke orde te plaatsen en angst te kweken, zo stelt het hof.

Henk Kuipers

Het verbod geldt ook voor de chapters en brotherhoods van No Surrender, volgens het hof omdat ze onder strikt toezicht staan van het centrale gezag van No Surrender.
No Surrender bestaat sinds 2013. Henk Kuipers uit Emmen was jarenlang de baas van No Surrender. Hij werd vorige maand veroordeeld tot tien jaar cel, onder meer voor het leiding geven aan een criminele organisatie. Kuipers is in hoger beroep gegaan.
Persrechter Marcel Wolters in juni 2019 over het verbod op No Surrender:
Persrechter Marcel Wolters over het verbod op No Surrender

Lees ook: