Waterschap kan aan de slag met miljoenenproject in polder Nijeveen-Kolderveen

Zo komt het monumentale gemaal Leenders er uit te zien (Rechten: Waterschap Drents Overijsselse Delta)
Zo komt het monumentale gemaal Leenders er uit te zien
Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft bijna 10 miljoen euro vrijgemaakt voor de aanpak van de polder Nijeveen-Kolderveen. Boeren moeten hiervan profiteren, maar ook de Meppeler nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen heeft er baat bij.
Om water sneller af te voeren wordt een nieuw gemaal gebouwd. Gemaal Leenders gaat 4,5 miljoen euro kosten. Het gebied ten noordwesten van Meppel kampt al jarenlang met waterproblemen. Bij hevige regen ontstaat wateroverlast, vooral boeren in het gebied hebben daar last van. Door de maatregelen moet dat probleem over twee jaar grotendeels verholpen zijn.
Naast het nieuwe gemaal worden ook waterwegen verbreed. "Door de ingrepen wordt ook nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen in Meppel minder kwetsbaar voor wateroverlast. Het afvoeren van overtollig water gaat straks via het nieuwe gemaal", zegt dagelijks bestuurslid Hans Pereboom.
Ook andere partijen dragen bij aan het op orde krijgen van de waterhuishouding in het gebied, namelijk de gemeente Meppel (een half miljoen euro) en de provincie Drenthe (2,9 miljoen via een Europese subsidiepot).

Gemaal Leenders

Het nieuwe gemaal komt langs de N375 richting Zwartsluis. Het is ontworpen door het Meppeler architectenbureau B+O. Het gebouw wordt duurzaam en diervriendelijk; vissen kunnen door hergebruik van een persleiding het gemaal passeren en er komen nestkasten voor vogels op de gevel. Het waterschap wil een monument voor de toekomst neerzetten. "Markant en stijlvol", noemt Gerrit Westerhof van 50Plus het ontwerp tijdens de bestuursvergadering vanmiddag, waarin werd besloten het benodigde bedrag te verhogen naar 9.945.000 euro.
Tilko Gernaat van Gemeentebelangen Drenthe-Overijssel opperde nog om een sober bouwwerk neer te zetten, om hoge kosten voor onderhoud van een monument in de toekomst te voorkomen. Dat idee kreeg geen bijval, waarna hij net als de rest van het Algemeen Bestuur instemde met de plannen.

'Eindstuk in lang traject'

Na jaren van juridische procedures en problemen met PFAS-normen kan er gezocht worden naar een aannemer. Overigens zijn er nog onderhandelingen gaande met drie perceel-eigenaren. Het waterschap wil daar niet op wachten. Het heeft eventueel nog een onteigeningsprocedure achter de hand, waar het liever geen gebruik van maakt. "Het is een eindstuk in een lang traject", vatte Pereboom het besluit samen. In 2022 moet het project zijn afgerond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.