Horrebieter, woortenbieter en glazenwupper
Arja Olthof van het Huus van de Taol legt uit: "Een horrebieter is de volksnaam van de libel, die in het Zuidwest-Noorddrents voorkomt. De variant Zuidwest-Noord wordt gesproken in het gedeelte dat tegen Friesland aan ligt, grofweg van Uffelte, langs de Drentse Hoofdvaart omhoog tot iets boven Bovensmilde."
Wratten
Volksnamen geven veel informatie over de cultuur waarin ze ontstaan zijn. Olthof: "Een van de volksnamen voor libel is bijvoorbeeld waortenbieter, waarover het bijgeloof bestond dat de diertjes wratten konden afbijten: As kinder mainden wai, dat een woortenbieter woorten ofbieten kun en doorum worden ze vangen. Dat werd zo gezegd in Eexterveen, volgens het Woordenboek van de Drentse Dialecten van G. Kocks."
Geluid van de libel
Er zijn verschillende soorten libellen, en dus ook verschillende Drentse benamingen: "Blaorenbieter, glazenwupper, muggenbieter, ogenbieter en schallebieter."
Voor horrebieter geldt dat het eerste deel van het woord ontleend zou kunnen zijn aan het geluid van de libel: die gonst, snort. "'Horre' is af te leiden van het woord hurren, dat de betekenis snorren of gonzen heeft", besluit Olthof.
Zoek het uit!
Heb je zelf ook een vraag? Stuur deze dan in naar Zoek het uit!