Drent mag airsoftwapens houden van rechter

Voor de 36-jarige man uit Elim zit er een principiële kant aan. (Rechten: ANP)
Voor de 36-jarige man uit Elim zit er een principiële kant aan.
Justitieminister Ferd Grapperhaus is veel te snel geweest met het weigeren van een ontheffing voor het bezit van airsoftwapens die een verzamelaar uit Elim heeft aangevraagd. Dit vindt de Raad van State waar de verzamelaar in hoger beroep is gegaan. Justitie en Veiligheid moet de hele aanvraagprocedure opnieuw optuigen, zo blijkt uit een uitspraak van de hoogste bestuursrechter.
Voor de 36-jarige man uit Elim, die niet met zijn naam in de publiciteit wil, zit er een principiële kant aan. Hij mag namelijk de als twee druppels water op echte wapens lijkende airsoftapparaten alleen verzamelen als hij lid is van de airsoftvereniging NABV. Hij vindt dat de overheid hem niet kan verplichten om lid te worden van een vereniging.
Als enige alternatief kan hij bij de minister een ontheffing van de Wet Wapens en Munitie (WWM) aanvragen. Dat deed hij. De minister wees de aanvraag af met de mededeling dat de verzamelaar daarmee alleen maar de lidmaatschapseis wilde omzeilen. Dat vindt de Raad van State niet juist. De WWM kent een paar weigeringsgronden. Daar hebben de ambtenaren op het ministerie de ontheffingsaanvraag niet langs gelegd.

Lees ook: