Raadslid Tineke Nieboer van Noordenveld bij Code Oranje op kandidatenlijst

Tineke Nieboer gaat Code Oranje versterken (Rechten: Aart Nieuwkoop)
Tineke Nieboer gaat Code Oranje versterken
Tineke Nieboer uit Roden gaat zich inzetten voor de landelijke partij Code Oranje. Het 61-jarige raadslid voor Lijst Groen Noordenveld (LGN) wordt het Drentse gezicht op de regionale kandidatenlijst van Code Oranje. Ze zal op plek zeven van de lijst komen te staan.
Code Oranje bestaat sinds eind 2018 en ziet zichzelf niet als landelijke politieke partij, maar als een soort van beweging. De leden willen dat er meer wordt samengewerkt met inwoners. Dat kan volgens hen als er onder andere gebruik wordt gemaakt van een referendum, een burgerbegroting wordt ingevoerd en de samenleving de politieke agenda bestuurt.

In Den Haag aankaarten

Met Code Oranje wil Nieboer de regio Drenthe versterken. "Dat is broodnodig", meent ze. "Jaarlijks komen de gemeenten volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) 2 tot 4 miljard euro tekort. Daar komen de gevolgen van de coronacrisis nog bij. Dat heeft grote gevolgen, zeker voor de regio waar dorpskernen als gevolg van krimp onder druk staan. Gesloten politiebureaus, minder scholen; kortom een aantasting van het voorzieningsniveau." Het zijn enkele thema's die Nieboer op de landelijke agenda wil zetten.
Ook meer ingewikkelde zaken wil ze in Den Haag aankaarten. Zoals geen rijkscoördinatieregeling bij windparken, wanneer de meerderheid van de bevolking tegen is, en ook de omgekeerde bewijslast voor mijnbouwschade wil ze in Den Haag aankaarten. "Inwoners moeten niet zelf het bewijs aanleveren dat ze schade hebben door gaswinning, het moet andersom; het bedrijf moet aantonen dat het niet door de gaswinning komt. Kunnen ze dat niet, dan moeten ze de schade vergoeden." Ook wil ze zich inzetten voor de snelle Lelylijn, om het Noorden beter te ontsluiten via het spoor. Nieboer zit momenteel in haar derde termijn als gemeenteraadslid voor LGN.

Schakel tussen Drenthe en Den Haag

Bert Blase, voorzitter van Code Oranje, is blij met het aansluiten van de Drentse kandidaat. Ze is volgens hem de geknipte persoon als schakel tussen de Drentse behoeften en de bestuurlijke werkelijkheid in Den Haag: "Tineke Nieboer is een raadslid die je iedere gemeente toewenst. Zij verstaat de kunst om voor de volle 100% vanuit de behoeften van de inwoners te handelen en dat ook nog eens te vertalen naar het dagelijkse politieke handwerk."
Richard de Mos, ex-PVV-kamerlid, is lijstaanvoerder. Hij is lokaal politiek actief in Den Haag, voor Groep De Mos/Hart voor Den Haag, en moest ruim een jaar geleden als wethouder vertrekken wegens een onderzoek naar corruptie. Er loopt nog altijd een onderzoek tegen hem.

Stem van de burgers

Tineke Nieboer is blij met de nieuwe uitdaging, iets wat in het verlengde ligt van wat ze nu doet: "Tien jaar geleden is Lijst Groen Noordenveld ontstaan vanuit een protestvereniging van burgers. Daar heb ik me toen ook bij aangesloten. Nu, tien jaar later, is er weer een nieuwe, leuke gelegenheid om door te zetten wat ik begonnen ben. De stem van de burgers naar voren brengen."
Er staan Nieboer drukke jaren te wachten. Als gezicht van Code Oranje in Drenthe, maar ook als raadslid en onderneemster. Maar dat beschouwt ze als een leuke uitdaging. Aan stoppen als raadslid van Lijst Groen Noordenveld moet ze niet denken: "Ik ben verkozen en zal dus blijven zitten. Wellicht zelfs nog een termijn."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.