Vermilion wil gas uit vijf kleine velden in Westerveld

Vermilion wil meer gas uit de bodem onder Westerveld halen (Rechten: RTV Drenthe/ Andries Ophof)
Vermilion wil meer gas uit de bodem onder Westerveld halen
Gaswinningsbedrijf Vermilion wil uit nog eens vijf kleine gasvelden aardgas winnen in de gemeente Westerveld. Het bedrijf is daarover met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in gesprek.
Het gaat om gasvelden Boergrup en Lombok en de velden Leemdijk, De Bree en Smitstede. Het was al bekend dat Vermilion gas wil winnen uit veld Boergrup, maar nu blijkt dat ook voor het aangrenzende veld Lombok een aanvraag in behandeling is genomen door EZK. De velden liggen op twee kilometer diepte tussen Vledder en het Friese Noordwolde.
"Op een geschikte plek boven de gasvelden wil Vermilion een gaswinningslocatie aanleggen en vanaf die locatie één tot drie putten boren", schrijft EZK. "De putten worden aangesloten op het bestaande gastransportsysteem van Vermilion. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de uiteindelijke plek van de locatie."
Vermilion wil gas winnen in de velden Boergrup en Lombok  (Rechten:  Vermilion Energy Netherlands B.V.)
Vermilion wil gas winnen in de velden Boergrup en Lombok
Vanaf aanstaande vrijdag kunnen belanghebbenden online reageren op de plannen. Inwoners van het gebied strijden al jaren tegen de boringen in kleine velden. Na berichtgeving van RTV Drenthe over veld Boergrup uitte de politiek in Westerveld haar zorgen over de gaswinning. Naast afnemend woongenot van inwoners vreest wethouder Klaas Smidt dat meer gaswinning afbreuk doet aan de kansen voor een Unesco-status.

Leemdijk, De Bree, Smitstede

Het van oorsprong Canadese Vermilion heeft EZK ook gevraagd in te stemmen met een winningsplan voor de velden Leemdijk, De Bree en Smitstede. "Het gaat om drie kleine gasvelden die vanaf de bestaande locatie Wapse worden aangeboord", meldt het bedrijf. Vermilion organiseert nog een informatiebijeenkomst waarin meer bekend wordt over de boorplannen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.