Oud-bewindvoerders moeten 12-jarige vier miljoen terugbetalen

Een 58-jarige man uit Roden en een 42-jarige man uit Midwolda moeten vier miljoen euro aan gestolen erfenis terugbetalen. Het gerechtshof bepaalde ook dat de man uit Roden een celstraf van 40 maanden moet uitzitten en de Groninger voor zestien maanden de gevangenis ingaat.

Het Openbaar Ministerie eiste in november celstraffen van 36 en 12 maanden tegen de mannen. De twee waren van oktober 2007 tot juli 2008 bewindvoerders van de toen 12-jarige erfgenaam van een multimiljonair. De jongen zou 16,6 miljoen erven. Onder het mom van een lening werd het geld doorgesluisd naar het bedrijf waarvan de Rodenaar directeur was. Schuldeisers werden met dat geld betaald. Uiteindelijk ging het bedrijf van de 58-jarige toch failliet.

De rechtbank veroordeelde de mannen in 2017 tot celstraffen van 24 en 18 maanden. Hiertegen gingen zij in hoger beroep. Het hof is van mening dat de mannen van tevoren wisten dat zij de zogenaamde geldleningen niet terug konden betalen. De mannen hebben op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat in hen was gesteld.

Deel dit artikel: