Openbaar Ministerie vervolgt PVV-raadslid Emmen wegens stalking

PVV-raadslid Tom Kuilder uit Emmen wordt strafrechtelijk vervolgd wegens stalking van het Almelose gemeenteraadslid Patricia Pol. Kuilder wordt ervan verdacht dat hij de politica, zelf oud-PVV'er, maandenlang heeft belaagd. Ook zou hij haar met seksueel getinte berichten hebben lastig gevallen.

Kuilder moet zich hiervoor op 2 maart verantwoorden voor de politierechter in Assen. Dat blijkt uit stukken in handen van RTV Drenthe en RTV Oost. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat Kuilder stalking ten laste wordt gelegd.

De twee kennen elkaar via de politiek. De vonk sloeg over toen Geert Wilders in Emmen was voor de PVV-campagnedag in maart 2018. Patricia Pol maakte voorheen ook deel uit van de PVV, maar na interne strubbelingen zit ze nu met haar eigen partij Forum voor Rechts in de gemeenteraad van Almelo.

Pol en Kuilder hadden enkele maanden een relatie. Daarna zou hij Pol veelvuldig lastig hebben gevallen. Het gaat hierbij om de periode tussen oktober 2019 en april 2020.

Aangifte

Pol heeft vervolgens aangifte gedaan, bevestigt ze desgevraagd. "Het enige wat ik erover kwijt wil, is dat ik die aangifte heb gedaan omdat ik aanwijzingen heb dat ik niet het enige slachtoffer van hem zou zijn. Maar vooral ook omdat ik dit een principekwestie vind: veiligheid van vrouwen staat voorop. Ik ben blij dat de politie en het Openbaar Ministerie dit goed hebben opgepakt."

Reactie Kuilder

Tom Kuilder zegt dat hij er bewust voor heeft gekozen dat de zaak voor de rechter en daarmee dus in de openbaarheid komt. "Het Openbaar Ministerie wilde de zaak afdoen buiten de rechtbank om. Ik ben van mening dat ik mij niet schuldig heb gemaakt aan een strafbaar feit. En daarom heb ik ervoor gekozen om de zaak voor te leggen aan de rechter." Het enige wat de PVV'er nog kwijt wil is dat hij zijn raadswerk niet neerlegt in afwachting van de rechtszaak.

Kuilders advocaat Wilke Koopmans bevestigt dat het OM aanvankelijk de zaak buiten de rechtszaal wilde houden: "Of het dan een schikking zou worden weten we niet, want dat voorstel hebben we nooit aangehoord."

Volgens de raadsvrouw kwam het als een verrassing dat justitie toch tot strafvervolging over wilde gaan. "Nadat mijn cliënt destijds door de politie was verhoord, heeft hij heel lang niets vernomen. Maar vervolgens kregen we dus alsnog bericht van het OM dat mijn cliënt wordt aangeklaagd. Er zitten echter heel duidelijk twee kanten aan dit verhaal. We vinden het daarom een goede zaak dat een onafhankelijk rechter op basis van het dossier dan maar een oordeel velt. En dat het daarmee in de openbaarheid komt, moet dan maar."

Turbulente carrière

Kuilder maakt als gemeenteraadslid in Emmen een turbulente carrière door. Hij werd in december 2018 uit de fractie gezet wegens samenwerkingsproblemen. Ook liet hij veelvuldig verstek gaan tijdens commissie- en raadsvergaderingen. Bovendien had hij een aantal politieke uitglijders gemaakt. Zo had hij op Twitter enkele extreemrechtse berichten gedeeld.

Kuilder ging zelfstandig verder onder de naam Voor Emmen Voor Nederland. In januari keerde hij terug bij de PVV nadat de plooien waren gladgestreken.

Meer over dit onderwerp:
Emmen gemeente Emmen PVV Tom Kuilder
Deel dit artikel: