Verdachte verkrachting bejaarde vrouw Schipborg komt vrij

De rechtbank vindt dat de verdachte lang genoeg in voorarrest heeft gezeten (Rechten: RTV Drenthe/Wolter Klok)
De rechtbank vindt dat de verdachte lang genoeg in voorarrest heeft gezeten
De 26-jarige man uit Zuidlaren die wordt verdacht van het verkrachten van een bejaarde vrouw in de buurt van Schipborg, mag onder strenge voorwaarden naar huis. De rechtbank in Assen vindt dat de man, ondanks dat hij wordt verdacht van een ernstig misdrijf, na bijna anderhalf jaar lang genoeg in voorarrest heeft gezeten.
De man werd vorig jaar zomer aangehouden voor het verkrachten van een 76-jarige wandelaarster op klaarlichte dag in natuurgebied De Strubben-Kniphorstbosch op 6 juli. Op haar kleding vond de politie DNA-materiaal dat matchte met de eeneiige tweelingbroer van de verdachte.

Uniek DNA-onderzoek

Omdat de broer volgens het Openbaar Ministerie een sluitend alibi had, gaat het OM ervan uit dat de man uit Zuidlaren de dader is. Hij blijft ontkennen. Die middag was hij naar eigen zeggen met vrienden een crossauto aan het opknappen. De mannen bevestigen dit, maar zeggen ook dat de verdachte een tijdje weg is geweest.
Op aandringen van zijn advocaat Ubo van Ophoven, die vraagtekens zet bij het alibi van de broer, laat de rechtbank een voor Nederland uniek DNA-onderzoek uitvoeren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het DNA van eeneiige tweelingen is vrijwel identiek, maar het kan met uitgebreid onderzoek wel mogelijk zijn om verschillen aan te tonen.
De rechtbank gaf afgelopen zomer opdracht voor het onderzoek en het NFI voert dat nu uit, maar het kan nog maanden duren voor het afgerond is. Tijdens de vorige zitting in oktober heeft de rechtbank bepaald dat de reclassering daarom moest kijken naar de mogelijkheden om de man uit Zuidlaren onder voorwaarden vrij te laten.

OM tegen vrijlating

Het reclasseringsadvies was positief. Maar toch wil het OM dat de man vast bleef zitten, zei de officier van justitie vanochtend in de rechtszaal. Ze vindt de zaak te ernstig om de man vrij te laten. De rechtbank besliste anders.
De man komt maandag vrij. Hij krijgt wel 24 uur per dag elektronisch toezicht door middel van een enkelband. Ook mag hij niet onbeperkt het huis uit, maar voornamelijk om naar zijn werk te gaan en wordt hij begeleid door de reclassering. Verder heeft hij onder meer een contactverbod voor het slachtoffer gekregen en mag hij niet in de stad in Noord-Nederland komen waar zij woont.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.