Nabestaanden Srebrenica kunnen vanaf maart claim indienen

De entree van de legerbasis waar Dutchbat zat in 1995 in Potocari (Rechten: Andries Ophof)
De entree van de legerbasis waar Dutchbat zat in 1995 in Potocari
Vanaf maart kunnen de nabestaanden van circa 350 Bosnische moslims die zijn vermoord in Srebrenica in 1995 een schadeclaim indienen. Daartoe wordt een speciaal loket in Sarajevo geopend, melden ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Zo'n duizend nabestaanden kunnen een claim indienen.
De Hoge Raad oordeelde vorig jaar na een slepende rechtszaak dat Nederland de mannen onvoldoende bescherming heeft geboden op de VN-basis van de Nederlandse militairen, waar ze naartoe waren gevlucht. De compound was omsingeld door de Bosnische Serviërs.
De moslims moesten worden beschermd door Nederlandse blauwhelmen, waaronder militairen van de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Toch werden de mannen van de compound weggevoerd. Dat ging door toen de blauwhelmen al wisten dat de moslims gevaar liepen. De betrokken mannen en jongens werden later door Bosnisch-Servische militairen gedood. In totaal zijn meer dan zevenduizend Bosnische moslims omgebracht die in de enclave woonden.

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl