Wethouder Egbert van Dijk unaniem verkozen in De Wolden

Gemeente De Wolden heeft een nieuwe wethouder. Egbert van Dijk werd donderdagavond unaniem verkozen. Dat gebeurde met de eerste politieke drive-through van Nederland.
De gemeenteraad van De Wolden stemden vanmiddag over de beëdiging van Van Dijk. Dat gebeurt normaal gesproken in de raadszaal, maar daar wilden de raadsleden niet bijeenkomen. "We vonden dat we dan geen goede indruk zouden geven naar alle inwoners die wel afstand moeten houden", vertelt raadslid Pieter Groot.

Uniek

Vanuit de auto stemmen blijkt een erg goed alternatief. "We hebben een rondgang voor auto's bij het gemeentehuis", vervolgt Groot. "Die is natuurlijk voor trouwerijen, maar komt hiervoor ook goed van pas. Zo'n drive-through is uniek voor De Wolden, wellicht uniek voor heel Nederland."
Stemmen gebeurde strikt veilig en geheim, vertelt Groot. "Er staat iemand naast de stembus. Als je de drive-through in rijdt, moet je eerst je handen reinigen. Dan krijg je een gedesinfecteerde pen van de gemeente. Degene bij de stembus neemt de envelop aan en stopt die in het zicht van het raadslid in de stembus."

Breed gedragen

In de loop van de avond werd bekend dat Van Dijk unaniem is verkozen. Daarmee keert hij terug in de Drentse politiek. Zijn eerste klus wacht al: Van Dijk moet bij De Wolden gaan bezuinigen op het sociaal domein. De verkiezing was voor Groot geen verrassing. "Egbert wordt in de coalitie breed gedragen."

Terugkeer Van Dijk

De 50-jarige Van Dijk woont in Ruinen. Hij is geen onbekende in de Drentse politiek. In 2006 werd hij wethouder in Meppel namens Sterk Meppel. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 stopte hij om terug te keren naar het bedrijfsleven. In De Wolden volgt hij Jan van 't Zand op die met pensioen gaat.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.