Minder operaties bij WZA door toenemend aantal coronapatiënten

Het WZA voert de komende weken flink minder operaties uit (Rechten: ANP/Robin van Lonkhuijsen)
Het WZA voert de komende weken flink minder operaties uit
Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) voert de komende twee weken minder operaties uit. Omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen is toegenomen, zijn er meer ziekenhuisbedden nodig voor coronapatiënten.
Operaties die met spoed of binnen korte termijn moeten, en dus niet uitgesteld kunnen worden, gaan gewoon door. Dat geldt ook voor operaties bij kankerpatiënten en kinderen.

Vervelend

Het besluit geldt in ieder geval voor de komende twee weken. "We realiseren ons dat het heel vervelend is als een patiënt die al lang wacht op een operatie, nu te horen krijgt dat de operatie eerst niet doorgaat. Per patiënt bekijken we zorgvuldig of een operatie kan worden uitgesteld", zegt woordvoerder Janine Hoekstein.
Volgens bestuursvoorzitter van het WZA, Paul van der Wijk, gaat het daarbij om operaties die niet levensbedreigend zijn. "Bijvoorbeeld de vervanging van een heup, de knie of een ingreep aan de amandelen. Voor mensen die zo'n afspraak hebben staan, is het heel vervelend. "Sommigen maken het voor de tweede keer mee dat door corona hun zorg wordt uitgesteld."

Hoge druk

Van der Wijk ziet dat veel bedden worden bezet voor mensen uit de eigen regio. "De druk in het ziekenhuis is erg hoog. We hebben ook te maken met personeel dat ziek is of in quarantaine moet. Dat maakt het ook moeilijker de diensten rond te krijgen. Maar ik enorm veel respect voor iedereen die hier elke dag aan het bed staat."
Alle patiënten die de komende twee weken een afspraak hebben voor een operatie in het WZA, worden gebeld. Ook mensen van wie de operatie wel gewoon doorgaat, krijgen dus een telefoontje.

Treant

Bij Treant is er ten opzichte van de voorgaande weken niks veranderd. De zorggroep heeft in de drie ziekenhuizen in totaal dertien operatiekamers, waarvan 75 procent niet in gebruik is. De operaties die nog wel doorgaan, zijn spoedoperaties, semi-spoedoperaties en operaties bij kankerpatiënten.
Het Isala Diaconessenhuis in Meppel hoeft geen zorg uit te stellen. In dit ziekenhuis worden geen coronapatiënten opgenomen.

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.