En het mooiste Drentse woord van 2020 is... prugeltie

Streektaalfunctionaris Arja Olthof met de genomineerde woorden van 2019, waaronder prugeltie (Rechten: RTV Drenthe/Joy Schenk)
Streektaalfunctionaris Arja Olthof met de genomineerde woorden van 2019, waaronder prugeltie
Met een nipte overwinning is het mooiste Drentse woord van 2020 prugeltie geworden. Dat maakte het Huus van de Taol, dat elk jaar de verkiezing organiseert, vanochtend bekend.
Prugeltie is het Drentse woord voor een klein (ondeugend) kind. Het is dan ook niet zo vreemd dat je dit woord in onze provincie vaak tegenkomt bij kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen.

Verkiezing

Het Huus van de Taol vroeg mensen ook dit jaar weer om het mooiste woord uit onze streektaal in te sturen. Met de verkiezing wil het taalinstituut 'even stilstaan bij de rijkdom van onze streektaal'. Rond de 450 enthousiastelingen gaven gehoor aan de oproep en stuurden tussen 4 en 11 december hun lievelingswoorden in.
In de daaropvolgende stemweek werd ruim 1100 keer gestemd. "Wat een stemmen, geweldig!", zegt streektaalfunctionaris Arja Olthof van het Huus van de Taol. Uit alle stemmen werd een top 5 gemaakt. Daarin stonden de woorden prugeltie, dommiet (straks), kladde (papieren zak), mieghummel (mier) en fedusie (vertrouwen).
Als laatste bleven de woorden mieghummel en prugeltie over. Prugeltie heeft met een nipte voorsprong gewonnen en is dus het mooiste Drentse woord van 2020. "Het was een spannende strijd", vertelt Olthof.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van het mooiste Drentse woord van het jaar-verkiezing waren knooien (2019), veraldereerd (2018), akkederen (2017) en grammieterig (2016).

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.