Indringende oproep Klijnsma en veiligheidsregio: 'Blijf thuis met Oud en Nieuw'

De ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten en dat baart commissaris van de koning Jetta Klijnsma grote zorgen. Ze wil iedereen in Drenthe daarom op het hart drukken: blijf de komende jaarwisseling thuis en houd je aan de coronamaatregelen.
Klijnsma doet de oproep samen met voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) Marco Out. Niet eerder deden de twee zo'n indringende oproep aan de inwoners van Drenthe.

'Bijna geen ruimte meer in ziekenhuizen'

"Ik kijk met heel veel zorgen naar de komende jaarwisseling. We hebben van alle ziekenhuizen begrepen dat er bijna geen ruimte meer is. Operaties worden uitgesteld", zegt Klijnsma. "Als er nou in de Nieuwjaarsnacht allerlei mensen hulp nodig hebben, dan wordt dat beremoeilijk. Vooral voor de mensen die er werken."
Ze heeft ontzettend veel respect voor alle zorgmedewerkers, benadrukt ze. "Wat ben ik blij met die mensen. We kunnen niet zonder ze. Ze krijgen aan de lopende band zelf corona en ze staan er wel."
De CdK zegt te willen helpen waar ze kan. "Dat kan door afstand te houden, zelf het virus niet te krijgen en met Oud en Nieuw geen rare strapatsen uit te halen, zoals je klem zuipen of met allerlei brandgevaarlijke treurnis in de weer gaan. Gewoon niet doen."

Out: 'Medewerking van alle Drenten nodig'

"Dit is mijn dertiende Oud en Nieuw als burgemeester en niet eerder vond ik het zo lastig in te schatten hoe de jaarwisseling zal gaan verlopen", zegt Marco Out, burgemeester van Assen en VRD-voorzitter. "Aan de ene kant is er een vuurwerkverbod en aan andere kant zijn er de coronamaatregelen. Het is te hopen dat mensen zich aan de spelregels houden."
Out benadrukt dan ook dat iedereen dat moet doen. "We hebben de medewerking van alle Drenten nodig om de jaarwisseling goed te laten verlopen. Daarom roep ik iedereen op: doe alsjeblieft voorzichtig, steek geen vuurwerk af en ontvang thuis niet meer dan twee gasten."
Als situaties uit de hand dreigen te lopen, grijpt de VRD is, waarschuwt de Asser burgemeester.

Klijnsma: 'Laten we de zorgmedewerkers helpen'

Klijnsma noemt 2020 een bizar en een ingewikkeld jaar. "Maar voor volgend jaar zie ik licht aan het einde van de tunnel. Gelukkig is het vaccin er. Dus iedereen de mouwen opstropen, spuitje erin en dan kunnen we weer gezellig met elkaar het leven leven. Daar verheug ik me op."
Ze hoopt dat we met z'n allen de druk op de zorg kunnen verminderen. "Niet alleen op de ziekenhuiszorg. Wat als je thuiszorgmedewerker bent of in de gehandicaptenzorg werkt? Dat is hartstikke zwaar. Ik hoop dat volgende Kerst alle mensen in de zorg thuis kunnen ademhalen met alle lieverds om zich heen. Dat gun ik ze van harte. Dus laten wij ze helpen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.