Knallend het jaar uit: we kunnen niet wachten

Het jaar mag snel over zijn voor veel mensen in Drenthe (Rechten: ANP/Koen van Weel)
Het jaar mag snel over zijn voor veel mensen in Drenthe
'Veul heil en zegen'; een groot deel van de mensen zegt dit waarschijnlijk vanavond en viert 'gewoon' Oud en Nieuw. Maar niet iedereen blijft op om de jaarwisseling te vieren. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe uitgevoerd door onderzoeksbureau KIEN.
Hierin zegt bijna 8 procent van de respondenten geen Oud en Nieuw te vieren. De rest doet dit wel. En ja, net als bij heel veel andere dingen, is het dit jaar anders dan anders. In het onderzoek vroeg RTV Drenthe de inwoners van Drenthe hoe zij de jaarwisseling vieren.

Met wie vieren?

We vieren het begin van het nieuwe jaar vooral met partner of gezin. 12 procent geeft aan Oud en Nieuw met dierbare vrienden te vieren, en ook bijna 12 procent doet dit met (schoon)familie.
Het is een bewogen jaar en bijna de helft van de mensen die meededen aan het onderzoek kan niet wachten tot het jaar voorbij is. 42 procent zegt dit niet te hebben.
De meeste Drenten vieren Oud en Nieuw met hun gezin (Rechten: RTV Drenthe)
De meeste Drenten vieren Oud en Nieuw met hun gezin

'Ik mis een vol huis'

Ook met Oud en Nieuw gelden er coronamaatregelen. Zo mag je thuis niet meer dan twee gasten ontvangen en is het afsteken van vuurwerk dit jaar verboden. Voor veel mensen (58,4 procent) maakt dit de jaarwisseling anders dan ze graag zouden willen vieren.
''Ik mis een vol huis'', zegt één van de deelnemers. Een ander: ''Het liefst zou ik de jaarwisseling doorbrengen met een groep vrienden. We zouden dan afspreken bij iemand thuis en daar gezellig oliebollen eten, champagne drinken en wat siervuurwerk afsteken."
Gezellig oliebollen eten, carbidschieten en oliebollen bakken
Een van de deelnemers aan het onderzoek
Ook de reisbeperkingen worden genoemd. "We kunnen nu niet naar het buitenland,'' zegt een van de deelnemers. Daarnaast wordt het vuurwerk gemist. "Normaal vieren we het met vuurwerk, samen carbidschieten en oliebollen bakken."
Ondanks het gemis van een grote groep mensen, zegt 81 procent van de respondenten zich wel aan de coronamaatregelen te houden en dus niet meer dan twee gasten uit te nodigen of naar een bijeenkomst te gaan met meer dan twee personen.

Avondklok

Eerder sprak het kabinet over een mogelijke avondklok. 37,9 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek ziet dit wel zitten. Denk aan een jaarwisseling waarbij je bijvoorbeeld vanaf middernacht tot 6 uur 's ochtends niet naar buiten mag. Maar het grootste deel, 51,8 procent, vindt dit niks. 10,2 procent heeft geen mening.

Knallend het jaar uit

Op de stelling 'Ik steek normaal gesproken altijd vuurwerk af tijdens de jaarwisseling' zegt 58,4 procent nee. 30 procent steekt wel vuurwerk af. Dit jaar steekt bijna 90 procent van de mensen die meededen aan het onderzoek geen vuurwerk af. En bijna 7 procent zegt dit nog wel te gaan doen.
65,3 procent van de respondenten staat achter het landelijke vuurwerkverbod. En 46,3 procent zou graag zien dat het vuurwerkverbod blijvend is.
Het merendeel van de Drenten houdt zich aan het vuurwerkverbod (Rechten: RTV Drenthe)
Het merendeel van de Drenten houdt zich aan het vuurwerkverbod
<p>Dit onderzoek is uitgevoerd door KIEN Onderzoek in opdracht van RTV Drenthe. De enquête is online gehouden onder 832 Drenten van 16 jaar en ouder verdeeld over alle leeftijdsgroepen, geslachten, opleidingsniveaus en uit alle hoeken van de provincie.</p><p>Bij sommige vragen, zoals met wie er Oud en Nieuw wordt gevierd, konden deelnemers meerdere antwoorden kiezen. De percentages komen daardoor in die gevallen niet tot een totaal van 100 procent.</p>

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.