Kwart van de Drenten is tegen vuurwerkverbod

Inwoners van Drenthe en Overijssel hebben het minste met het vuurwerkverbod deze jaarwisseling en mogelijk in de toekomst. 26,4 procent van de Drenten is er tegen.

Landelijk vindt een groot deel van de Nederlanders het vuurwerkverbod deze jaarwisseling, maar ook een mogelijk verbod in de toekomst, een goed besluit. Bijna 75 procent is er voor. In Drenthe is dat ruim 65 procent. De meeste voorstanders wonen in Friesland (81,4 procent), Noord-Holland (80,8 procent) en Limburg (80,3 procent). Dat blijkt uit enquête-onderzoek van LocalFocus in samenwerking met Kieskompas.

Zorg ontlasten

Met het verbod op 'oudejaarsvuurwerk' wordt geprobeerd om de druk op medewerkers in de zorg en handhavers op straat te verminderen. Licht vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, zijn wel toegestaan.

Ouderen grootste tegenstanders

Het begrip voor het vuurwerkverbod van dit jaar ligt het hoogst onder 65-plussers. Van hen kan 85 procent zich (zeer) goed vinden in het besluit de verkoop en afsteek van consumentenvuurwerk te verbieden. Opvallend is dat ook onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar de steun voor een vuurwerkverbod deze jaarwisseling beduidend hoger dan gemiddeld ligt. Dat terwijl jongeren juist minder vaak geneigd zijn om eenzelfde verbod tijdens volgende jaarwisselingen te steunen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
vuurwerk jaarwisseling oud en nieuw
Deel dit artikel: