Mevrouw Prent (77) uit Echten heeft sinds oktober krantenwijk: 'Rust roest!'

"Mevrouw Prent? Nou, zeg maar gewoon Lammie hoor", lacht de 77-jarige Lammie Prent uit Echten terwijl ze druk bezig is een aantal reclamefolders in De Wolder Courant te vouwen. Sinds oktober brengt de kwieke, goedlachse Echtense de krant rond.

"Ik moet toch wat te doen hebben hè, anders word ik zo stijf", is haar simpele antwoord op de waaromvraag.

Lopen met de hond en corona

Tot een paar maanden geleden liep Prent nog lange stukken met de hond, maar dat gaat nu helaas niet meer. "Hij is mij de baas. Als er in de verte een andere hond loopt dan trekt hij mij zo omver", vertelt ze. Daarnaast is de groentetuin zo langzamerhand winterklaar en dus had ze niet zoveel meer te doen. "Door corona valt alle sport die ik deed ook nog eens weg, dan ga je toch op zoek naar wat anders."

Kort daarop kwam er opeens een vacature voorbij voor krantenbezorger, zowel voor De Wolder Courant als de Hoogeveensche Courant. "Toen heb ik eerst nog veertien dagen gewacht. Ik dacht: als er iemand anders is, kinderen ofzo, dan mag die het doen", laat Prent weten. Maar die andere persoon kwam niet en dus besloot ze zelf te reageren op de vacature.

Mevrouw Prent brengt wekelijks de kranten rond bij haar in de buurt:

"Ja, dat vonden ze hartstikke mooi. Ze waren blij dat ze er eentje hadden", vertelt Prent over het moment dat zij zich meldde als nieuwe bezorger. "Maar hier in de buurt, kennissen, zeggen dat je niet wijs bent. Die verklaren mij eigenlijk voor gek."

"Maar ik doe wat ik zelf wil. Ik vind het hartstikke mooi. Het gaat mij er gewoon om dat ik lekker in beweging ben", reageert Prent op de mensen die het maar raar vinden. Behalve het bewegen, geniet ze er ook van om af en toe een praatje te maken met de mensen die ze tegenkomt. De natuur om haar heen doet haar tevens goed: "Je ziet vaak mooie bloemen staan of hulst of andere takken. Dan knip ik onderweg ook nog wel eens wat. Ja dat mag misschien niet, maar doe ik wel", vertelt ze lachend.

Klaar staan voor anderen

Prent vindt het belangrijk om klaar te staan voor anderen. Voor de corona-uitbraak hielp ze ook al mee bij tafeltje dekje: "Als ik bijvoorbeeld iemand naar het ziekenhuis moet brengen, dan doe ik dat ook. Dat vind ik belangrijk." En dus blijft ze, zo lang het mogelijk is, op 153 adressen de krant bezorgen.

"Ik blijf dit doen zolang als het kan. Maar goed, dat kan morgen natuurlijk wel weer anders wezen hè. Maar tot die tijd geniet ik ervan."

Deel dit artikel: