Duizenden uitnodigingen voor eerste vaccinaties de deur uit

Duizenden medewerkers van verpleeghuizen ontvangen vanaf vandaag via hun werkgever een uitnodiging om zich binnenkort te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het inenten begint vrijdag in Houten, Veghel en Rotterdam. Drenthe, Amsterdam en Haaglanden volgen op 11 januari, de overige GGD-regio's op 15 januari.

De GGD GHOR Nederland opent vanochtend om 8 uur het callcentrum, waar tweeduizend medewerkers klaar zitten om afspraken in te plannen voor de vaccinaties die vanaf vrijdag gezet worden. Het callcentrum is zeven dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur.

Getrainde bellers

Alle medewerkers in het callcentrum zijn doorstromers vanuit het test-callcentrum. "De meesten zijn inmiddels getraind in het voeren van het gesprek dat nodig is om te bepalen of een persoon mag worden gevaccineerd, in verband met contra-indicaties van het vaccin. De komende dagen worden de laatsten van hen getraind", stelt de koepelorganisaties van de GGD'en.

BioNTech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. In totaal zullen de GGD'en zo'n 350 tot 400 prikkers inzetten. De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen beginnen met vaccineren. In onze provincie worden de prikken vanaf volgende week maandag gezet in het nieuwe test- en vaccinatiecentrum bij het TT Circuit, waar vanmiddag gestart wordt met testen.

Het eerst aan de beurt

In de vaccinatiestrategie van het kabinet wordt eerst verzorgend personeel in verpleegtehuizen ingeënt, daarna de in die tehuizen wonende ouderen. Ook mensen die in de acute zorg werken, worden zo snel mogelijk gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdelingen werken, maar ook ambulancepersoneel. Ook huisartsen behoren tot de groep die met voorrang wordt gevaccineerd.

In verband met het coronavirus heeft RTV Drenthe een speciaal dossier aangemaakt. Daarin houden we je op de hoogte waar in Drenthe sprake is van besmettingen, wat de gevolgen zijn en wat je zelf moet doen zodra je vermoedt dat je het coronavirus hebt.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
zorg GGD gezondheid vaccinaties corona prik
Deel dit artikel: