Kinderboekenschrijfster Yvonne Brill overleden aan coronavirus

Kinderboekenschrijfster Yvonne Brill uit Aalden is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Ze werd 78 jaar. Brill werd bekend door de Bianca-boeken, die ze schreef over het 8-jarige paardenmeisje Bianca. De avonturen van Bianca en haar vriendinnengroep begonnen in 1978.

Yvonne Brill kampte met COPD en zware astma. Ze was daardoor al op de hoede voor het coronavirus, vertelt uitgever André van Liere. "De longen waren haar zwakte en ze wist dat corona op de longen slaat. Ze kwam daardoor niet veel buitenshuis, terwijl ze normaliter graag mensen om zich heen had. Ze had een groot netwerk opgebouwd."

Optimistisch

Toch kwam haar overlijden als een schok voor Van Liere. "Ik heb haar onlangs nog gesproken. Ze was enorm optimistisch", vertelt hij.

"Ze heeft het afgelopen jaar ook een zware darmoperatie gehad. Dat was erg heftig, maar ze heeft het doorstaan. Door complicaties moest er nog een hersteloperatie komen, maar die werd vanwege de coronadrukte in ziekenhuizen uitgesteld. Toch was ze er opgewekt onder. Ze zou dit wel overwinnen."

Brill publiceerde haar laatste drie boeken bij Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen. "De afgelopen twee jaar is ze ons bijzonder dierbaar geworden", vertelt Sonja Geurts van Van Gorcum. "Haar onstuitbare optimisme en levenslust, haar nuchtere kijk op de wereld en haar rotsvaste geloof dat vriendschap en begrip voor elkaar de wereld een stuk mooier kunnen maken, zullen ons altijd bijblijven. We gaan haar ontzettend missen en wensen haar familie heel veel sterkte met dit grote verlies."

Fans

Van Liere omschrijft Yvonne Brill als een dame die wist van wanten. "Ze wist heel goed wat ze wilde, had veel doorzettingsvermogen en een ondernemend karakter. Dat bracht haar een prachtige carrière."

Met de Bianca-boeken laat Brill iets blijvends achter. "Die serie heeft nog altijd veel fans. De lezers van vroeger kopen de boeken nog steeds. Om collecties aan te vullen, of het voor te lezen aan hun kinderen", besluit Van Liere.

Haar bekendheid blijkt ook op de Facebook-pagina Yvonne Brill fannieuws. Daar stromen de verdrietige reacties van collega-schrijvers, vrienden en fans binnen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
coronavirus schrijfster yvonne bril
Deel dit artikel: