Gemeente moet mogelijk harder ingrijpen bij Landclub Ruinen

De gemeente De Wolden ontkomt er niet aan om camping Landclub Ruinen aan de Oude Benderseweg een zwaardere dwangsom op te leggen, zo bleek bij de Raad van State.

Volgens de rechter nam De Wolden eerder twee halve handhavingsbesluiten, wat de gemeentewoordvoerder erkende. En dat is niet in overeenstemming met de landelijke wet- en regelgeving.

Parkeerstroken in het groen

Vorig jaar dwong de Raad van State De Wolden om een dwangsom aan de campinguitbater op te leggen. Dat deed de gemeente uiteindelijk vorig jaar zomer, maar niet van harte, zo bleek tijdens de zitting.

De uitbater van camping Landclub Ruinen kreeg van De Wolden een jaar lang de tijd om een paar parkeerstroken en een weg te verwijderen. Die liggen in een groenbestemming en dat mag niet. Een buurman vond de dwangsom veel te slap. Die stapte opnieuw naar de Raad van State.

Volgens de raadsman van de buurman is een zogenoemde begunstigingstermijn van een jaar veel te lang om een paar klinkers te verwijderen. Bovendien vindt hij het maximale dwangsombedrag van 5.000 euro veel te laag. De campingeigenaar zou dan beter af zijn door de dwangsom te betalen dan de weg en parkeerstroken weg te halen, zo redeneerde de raadsman van de buren.

Meer conflicten

De rechter wilde weten waarom de gemeente zo aarzelt met de handhaving. Volgens de gemeentewoordvoerder is deze dwangsom slechts één van de vele conflicten tussen de camping en omwonenden. "Wij willen een goede oplossing voor alle partijen. We hebben de camping een jaar de tijd gegeven, omdat we bezig zijn met een nieuw bestemmingsplan en landschappelijk inpassingsplan voor de camping. Die zijn bijna klaar en kunnen voor afloop van de begunstigingstermijn in mei ter inzage worden gelegd. En dan hoeven de weg en parkeerstroken niet weg", aldus de zegsvrouw van De Wolden.

De campinguitbater bevestigde dat en tekende ook aan dat hij het helemaal gehad heeft met de buren. "Talloze keren heb ik aangeboden om er in overleg uit te komen. Maar het enige dat hij doet is juridische procedures voeren. Ik heb het echt helemaal gehad. Als het zo doorgaat dan richt ik de camping weer in zoals het oude bestemmingsplan voorschrijft. Dan haal ik alle bomen en struiken weg en zet ik alleen stacaravans op de lege velden neer. Ik denk dat hij daar niet op wil uitkijken."

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Meer over dit onderwerp:
Ruinen Raad van state
Deel dit artikel: